Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence – BI)

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence – BI) περιλαμβάνει ένα σύνολο από εφαρμογές και μεθοδολογίες ανάλυσης που σκοπό έχουν την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με τα μεγέθη να αυξάνονται συνεχώς και τη συσσώρευση τεράστιου όγκου πληροφοριών δημιουργείται η ανάγκη να εξερευνηθεί η γνώση που κρύβεται μέσα στα δεδομένα. Κρυμένες συσχετίσεις μεταξύ δεδομένων, αλληλουχίες γεγονότων, προβλέψεις για στόχους και πολλά άλλα χρειάζεται να αποκαλυφθούν.

Αυτό επιτάγχεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων οι οποίες αναλύουν τα δεδομένα σε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων έτσι ώστε να βοηθούν στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Πρόκειται για στατιστικούς κανόνες ή μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτικές μεθόδους που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι οι Κανόνες Συσχετισμού (Association rules), Ανάλυση Αλληλουχίας (Sequence analysis), Ταξινόμηση (Classification), Ομαδοποίηση (Clustering) και Πρόβλεψη (Forecasting).

Τα λειτουργικά δεδομένα μετατρέπονται σε συνεπείς, αξιόπιστες πληροφορίες για τη παραγωγή αναφορών και διαδικασιών ανάλυσης. Παρέχεται πρόσβαση σε πληροφορίες και εμπλουτίζονται οι δυνατότητες των στελεχών για την αξιοποίησή τους. Αποκαλύπτονται οι επιδράσεις των διαφόρων διαδικασιών της οργάνωσης και της επιρροής που ασκούν στην επιχείρηση, αντιμετωπίζονται πιθανές δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και εντοπίζονται και αξιοποιούνται οι παρουσιαζόμενες ευκαιρίες. Ενισχύονται οι σχέσεις με τους συνεργάτες και τους πελάτες, μειώνεται το κόστος εργασιών και βελτιώνεται η ποιότητα κερδίζοντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Τα συστήματα Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence – BI) ονομάζονται και Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων (Decision Support Systems - DSS). Παραδείγματα εφαρμογών οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση πληροφοριών και αποτελούν δομικούς λίθους των μεθόδων που χρησιμοποιούνται είναι οι εφαρμογές εξόρυξης δεδομένων (data mining), εξόρυξης κειμένων (text mining), εργαλεία αναφορών (reporting tools) και On Line Analytical Processing (OLAP) .

Μία επιχείρηση χρειάζεται να διαχειρίζεται τα δεδομένα της σαν περιουσιακά στοιχεία, να ενσωματώνει τη μεγιστοποίηση της ποιότητας τους στις παραμέτρους απόδοσης και να συμπεριλαμβάνει στους στόχους της τη βελτιστοποίηση της Επιχειρηματικής Ευφυΐας.