Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Τα δεδομένα δεν είναι γνώση!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η βάση δεδομένων μίας επιχείρησης περιέχει πληθώρα πληροφοριών, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχουν τη δυνατότητα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να λαμβάνουν τα κρίσιμα δεδομένα της επιχείρησης ακριβώς όταν τα χρειάζονται. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολλές οι αποφάσεις που βασίζονται σε εικασίες, και όχι σε γεγονότα. Πολλές ευκαιρίες χάνονται ή δεν παρατηρούνται καθόλου.

Εργαζόμαστε σε μια περίοδο που η συλλογή δεδομένων γίνεται με μηδενικό βαθμό δυσκολίας και έχει ενσωματωθεί στη καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Παραδόξως, ο σχεδιασμός της συλλογής δεδομένων, παρουσιάζεται αποδυναμωμένος με μια φαινομενική πεποίθηση ότι η εξέλιξη του λογισμικού μπορεί να καλύψει τις τυχόν ελλείψεις του.

Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο σχεδιασμό της διαδικασίας συγκέντρωσης, μοντελοποίησης και μετατροπής δεδομένων με στόχο την ανάδειξη χρήσιμων πληροφοριών, γεγονός που υποδηλώνει συμπεράσματα, και υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.

Τα δεδομένα δεν είναι γνώση! Η ακολουθία από τα δεδομένα στη γνώση είναι: από τα δεδομένα σε πληροφορίες, από τις πληροφορίες σε πραγματικά περιστατικά - γεγονότα, και τέλος από τα γεγονότα στη Γνώση.
Τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη προς επεξεργασία, συνδέονται με γεγονότα, εγγραφές. Πληροφόρηση είναι η επικοινωνία της γνώσης. Είναι επεξεργασμένα δεδομένα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν νόημα για τον παραλήπτη. Η γνώση είναι αυτό που ξέρουμε καλά.