Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Σύμβαση Διευκόλυνσης PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012


Η παρούσα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης συνάπτεται από και μεταξύ:

(Α)           του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΕΤΧΣ»), ανώνυμης εταιρείας που συστάθηκε στο Λουξεμβούργο με έδρα επί της Λεωφόρου John F. Kennedy αρ. 43, L-1855 Λουξεμβούργο (R.C.S. Λουξεμβούργο Β153.414), που εκπροσωπείται από τον κ. Klaus Regling, Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) και τον κ. Christophe Frankel, Aναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, («ΕΤΧΣ»),
(Β)           της Ελληνικής Δημοκρατίας (εφεξής αναφερόμενη ως «Ελλάδα», που εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών,
ως το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος (το «Επωφελούμενο Κράτος Μέλος»), και
(Γ)           Της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκπροσωπείται από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, (η «Τράπεζα της Ελλάδος»).

Από κοινού αναφερόμενα ως τα «Μέρη» και καθένα από αυτά το «Μέρος».

ΠΡΟΟΙΜΙΟ:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

(1)           Το ΕΤΧΣ συστάθηκε στις 7 Ιουνίου 2012 με σκοπό την εξασφάλιση σταθερότητας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με δήλωση στις 21 Ιουλίου 2011 από τους επικεφαλής των Κρατών ή Κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΤΧΣ μπορεί να παρέχει χρηματοδοτική Ενίσχυση με τη μορφή συμβάσεων χρηματοδοτικής διευκόλυνσης  Συμβάσεις Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», και καθεμιά η «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης»), να παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση με τη μορφή εκταμίευσης δανείων σύμφωνα με ένα πρόγραμμα, προληπτικές διευκολύνσεις, διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοδότησης πιστωτικών ιδρυμάτων κράτους μέλους της ευρωζώνης (μέσω δανείων στις κυβερνήσεις αυτών των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός προγράμματος), διευκολύνσεις για την αγορά ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές επί τη βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ, που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών συνθηκών και κινδύνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς που απειλούν την οικονομική σταθερότητα ή διευκολύνσεις για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά (κάθε τέτοια χρήση Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, που έχει γίνει υποκείμενο Αιτήματος Χρηματοδότησης και σχετικής Γνωστοποίησης Επιβεβαίωσης (όπως ορίζονται κατωτέρω) αποτελεί μια «Χρηματοδοτική Ενίσχυση»).
(2)           Το ΕΤΧΣ χρηματοδοτεί την υλοποίηση της παρούσας Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης με την έκδοση ή σύναψη ομολόγων, γραμματίων, αξιογράφων, χρεογράφων ή άλλων μέσων χρηματοδότησης («Μέσα Χρηματοδότησης») τα οποία καλύπτονται από ανέκκλητες και ανεπιφύλακτες εγγυήσεις (καθεμία η «Εγγύηση») των κρατών μελών της ευρωζώνης, που ενεργούν ως εγγυητές αναφορικά με τα εν λόγω Μέσα Χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στους όρους της παρούσας. Οι Εγγυητές (οι «Εγγυητές»)  των Μέσων Χρηματοδότησης που εκδόθηκαν ή συνομολογήθηκαν από το ΕΤΧΣ αποτελούνται από κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης (εξαιρουμένου οποιουδήποτε κράτους μέλους της ευρωζώνης που είναι ή έχει καταστεί Απερχόμενος Εγγυητής (όπως ορίζεται κατωτέρω) πριν από την έκδοση των εν λόγω Μέσων Χρηματοδότησης).  Τα Μέσα Χρηματοδότησης εκδίδονται ή συνομολογούνται είτε αυτοτελώς είτε επί τη βάσει προγράμματος έκδοσης χρέους (το «Πρόγραμμα Έκδοσης Χρέους του ΕΤΧΣ») σύμφωνα με τους Κανόνες Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ (όπως ορίζονται κατωτέρω).
(3)           Στις 8 Μαΐου 2010, το Βασίλειο του Βελγίου, η Ιρλανδία, το Βασίλειο της Ισπανίας, η Γαλλική Δημοκρατία, η Ιταλική Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, η Δημοκρατία της Μάλτας, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, η Δημοκρατία της Αυστρίας, η Πορτογαλική Δημοκρατία, η Δημοκρατία της Σλοβενίας, η Σλοβακική Δημοκρατία, η Δημοκρατία της Φιλανδίας και το KfW (ενεργώντας προς το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τις οδηγίες και με το όφελος της εγγύησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας) (ως Δανειστές) συνομολόγησαν μια σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ (η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» με την Ελλάδα και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρέχει Ενίσχυση σταθερότητας στην Ελλάδα σε διακυβερνητικό πλαίσιο μέσω συγκεντρωτικών διμερών δανείων.
(4)           Στις [•] η Ελλάδα ζήτησε πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Στις [•] το Eurogroup και οι Υπουργοί Οικονομικών ομόφωνα αποφάσισαν να χορηγήσουν χρηματοδοτική Ενίσχυση σε απάντηση του αιτήματος των Ελληνικών αρχών και επικύρωσαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με τη δήλωση των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Ιουλίου και 26ης/27ης Οκτωβρίου 2011, το ΕΤΧΣ χρησιμοποιείται ως φορέας χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις από την Ελλάδα υπό την Χρηματοδοτική Ενίσχυση των κρατών μελών της ευρωζώνης.
(5)           Στις [•] 2012 ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (το «Μνημόνιο PSI»  υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με (i) μια εθελοντική συναλλαγή διαχείρισης υποχρεώσεων μέσω της εθελούσιας ανταλλαγής ομολόγων που θα συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων επενδυτών του ιδιωτικού τομέα όπως περιγράφεται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 (η «Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων»), (ii) μία προσφορά επαναγοράς (η «Προσφορά Επαναγοράς», με την οποία η Ελλάδα, ενεργώντας μέσω της ΕΚΤ ως εκπροσώπου της, προσφέρεται να επαναγοράσει από εθνικές κεντρικές τράπεζες («ΕθΚΤ») του Ευρωσυστήματος ορισμένα κρατικά ομόλογα εκδόσεως της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των ΕθΚΤ ως εξασφάλιση για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος με επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, (iii) την πληρωμή δεδουλευμένων τόκων επί των ομολόγων που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται  εν μέρει ή εν όλω από το ΕΤΧΣ και (iv) η παροχή ενίσχυσης σε πραγράμματα ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Το Μνημόνιο PSI είναι ξεχωριστό και συμπληρωματικό προς το αρχικό Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη στις 3 Μαΐου 2010, όπως έχει πρόσφατα τροποποιηθεί από το συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης (Πέμπτο Παράρτημα) της 6ης Δεκεμβρίου 2011, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Τράπεζας της Ελλάδος (το «Μνημόνιο Συνεννόησης 2011»), το οποίο μαζί με το Μνημόνιο PSI και κάθε άλλο συμπληρωματικό ή μεταγενέστερο μνημόνιο συνεννόησης ή παράτημα σε οποιοδήποτε από αυτά, θα αποκαλείται το «Μνημόνιο»).
(6)           Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας για χρηματοδοτική ενίσχυση και σύμφωνα με το Μνημόνιο PSI, το ΕΤΧΣ κατήρτισε ή θα καταρτίσει Συμβάσεις Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης με την Ελλάδα και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να παράσχει τις ακόλουθες Χρηματοδοτικές Διευκολύνσεις: (i) στις [.] 2012, σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους μέχρι ΕΥΡΩ [30.000.000.000], προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει, εν μέρει, την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων (η «Διευκόλυνση PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων»), (ii) στις [.] 2012, σύμβαση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους μέχρι ΕΥΡΩ 35.000.000.000, προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την Προσφορά Επαναγοράς (η «Συμφωνία Πιστωτικής Αναβάθμισης ΕΚΤ»), (iii) στις [.] 2012, σύμβαση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους ΕΥΡΩ [5.700.000.000] με σκοπό τη διενέργεια πληρωμών σχετικά με δεδουλευμένους τόκους που απορρέουν από ορισμένα ανεξόφλητα κρατικά ομόλογα της Ελλάδος στο πλαίσιο της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων, οι οποίες πληρωμές θα γίνουν κατά το χρόνο και στο μέτρο που τα εν λόγω κρατικά ομόλογα ανταλλαγούν με Νέα Ελληνικά Ομόλογα (η «Διευκόλυνση Τόκου Ομολόγων»), και (iv) στις [.] 2012, σύμβαση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους ΕΥΡΩ [23.000.000.000] με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (η «Διευκόλυνση Ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζών»).
(7)           Η παρούσα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης καταρτίζεται αποκλειστικά για τους σκοπούς υλοποίησης της Διευκόλυνσης PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων (η «Σύμβαση Διευκόλυνσης PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων»).
(8)           Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο και την κατανομή των εσόδων αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης, του Μνημονίου και της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης.
(9)           Η εκταμίευση σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επιφύλαξη της υπογραφής του Μνημονίου PSI και την έναρξη ισχύος της παρούσας, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας.
(10)         Η Ελλάδα, το ΕΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος ( υπό την ιδιότητα της ως εμπιστευματοδόχου ομολογιών, εφεξής ο «Εμπιστευματοδόχος Ομολογιών», και υπό την ιδιότητα της ως κοινού εντολοδόχου πληρωμών, εφεξής ο «Κοινός Εντολοδόχος Πληρωμών» έχουν συνάψει ή θα συνάψουν, κατά ή περί την ημερομηνία της παρούσας σύμβασης, μια σύμβαση συγχρηματοδότησης (η «Σύμβαση Συγχρηματοδότησης» αναφορικά με την παρούσα Σύμβαση και τα νέα κρατικά ομόλογα (τα «Νέα Ελληνικά Ομόλογα») που θα εκδοθούν από την Ελλάδα σύμφωνα με την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων. Η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης συνάπτεται ή θα συναφθεί αποκλειστικά αναφορικά με τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα και την παρούσα Σύμβαση Διευκόλυνσης PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων. Η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης δεν εφαρμόζεται στα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις του ΕΤΧΣ και το Επωφελούμενο Κράτος –Μέλος  αναφορικά με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, διευκόλυνση ή άλλη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί μεταξύ τους. Ειδικότερα, η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης δεν απονέμει οιοδήποτε δικαίωμα στους Δανειστές των Ομολογιών ή οποιεσδήποτε υποχρεώσεις στο ΕΤΧΣ αναφορικά με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική διευκόλυνση, διευκόλυνση ή άλλη συμφωνία ή χρήματα ή ποσά που λαμβάνονται από το ΕΤΧΣ αναφορικά με αυτά.
(11)         Κατάλληλα μέτρα που σχετίζονται με την αποτροπή και τη καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παρατυπιών που επηρεάζουν την Χρηματοδοτική Ενίσχυση παρέχονται από τις αρχές του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους.

Ως εκ τούτου, τα Μέρη συμφώνησαν ως εξής:

Στην παρούσα Σύμβαση (συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων) οι ακόλουθοι όροι έχουν το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Γνωστοποίηση Αποδοχής» σημαίνει την έγγραφη ανακοίνωση του ΕΤΧΣ προς το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος 2 που αναφέρει το ποσό και τους λεπτομερείς προσωρινούς οικονομικούς όρους της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που προτίθεται να παρέχει το ΕΤΧΣ στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με την παρούσα.  
«Ποσοστό Αποδοχής» σημαίνει το ποσοστό αποδοχών της προσφοράς ανταλλαγής χρέους που γίνεται από την Ελλάδα βάσει της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων υπολογιζόμενης με αναφορά στο (i) συνολικό ποσό του ανεξόφλητου χρέους (συμπεριλαμβανομένων δανείων και / ή ομολογιών) αναφορικά με το οποίο οι ιδιώτες πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στην Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων και (ii) το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων χρέους της Ελλάδας, ή για εκείνο το οποίο έχει εγγυηθεί, που αποτελούν το αντικείμενο της Προσφοράς.
«Συνολικό Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης» έχει το νόημα που του αποδίδεται στον Όρο 2(1).
«Σύμβαση» σημαίνει την παρούσα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.
«Πίνακας Αποπληρωμής» σημαίνει τον πίνακα που αποτυπώνει το ανεξόφλητο ποσό κεφαλαίου που προκύπτει από την παρούσα Σύμβαση κάθε Ημερομηνία Καταβολής Κεφαλαίου, όπως εκτίθεται στο Παράρτημα 4, ως αυτό τροποποιείται κάθε φορά σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση και τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης.
«Περίοδος Διαθεσιμότητας» σημαίνει την περίοδο που ξεκινά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της παρούσας Σύμβασης και λήγει την (συμπεριλαμβανομένης) [•] [Μαρτίου] 2012.
«Επωφελούμενο Κράτος Μέλος» σημαίνει Ελλάδα.
«Εγγραφο Ομολογίας» έχει την έννοια που του αποδίδεται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης.
«Ομολογιούχος Δανειστής» έχει την έννοια που του αποδίδεται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης.
«Εργάσιμη Ημέρα» σημαίνει την ημέρα στην οποία το σύστημα πληρωμών TARGET2 είναι ανοιχτό για συναλλαγές.
«Επιτροπή» σημαίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Προμήθεια Δέσμευσης» σημαίνει την προμήθεια που σχετίζεται με την Αρνητική Διακράτηση που  προκύπτει από το απόθεμα ρευστότητας του ΕΤΧΣ, που διατίθενται στο ΕΤΧΣ σύμφωνα με κανόνες που μπορεί να υιοθετήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ και να εγκρίνουν οι Εγγυητές. Η πληρωμή της Αρνητικής Διακράτησης που αντιστοιχεί ετησίως στην παρούσα Διευκόλυνση θα γίνεται είτε κατόπιν παραλαβής σχετικού τιμολογίου είτε μέσω εφαρμογής μιας ετήσιας Προμήθειας Δέσμευσης ύψους [•] μονάδων βάσης που υπολογίζεται επί του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που έχει εκταμιευθεί και δεν έχει αποπληρωθεί. Η κατανομή της Αρνητικής Διακράτησης στην παρούσα Διευκόλυνση και το ύψος της Προμήθειας Δέσμευσης που εφαρμόζεται στις Συμβάσεις Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ μπορεί να μεταβάλλεται κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ και να εγκρίνεται από τους Εγγυητές.
«Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης» σημαίνει την έγγραφη ανακοίνωση του ΕΤΧΣ προς το  Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παρατήματος 3, που θέτει τους οικονομικούς όρους των Μέσων Χρηματοδότησης που εκδίδονται κατά καιρούς από το ΕΤΧΣ για την χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση των οφειλόμενων ποσών στην Ελλάδα σύμφωνα με την παρούσα Διευκόλυνση και οι οποίοι χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του κόστους των κεφαλαίων του ΕΤΧΣ.
«Κόστος Διακράτησης» σημαίνει τη διαφορά μεταξύ (i) των δεδουλευμένων τόκων από το σχετικό Μέσο Χρηματοδότησης ή από πράξεις διαχείρισης διαθεσίμων (α) σε περίπτωση τυχόν Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης, ή Οριστικής Χρηματοδότησης η οποία αναχρηματοδοτεί τους Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ, κατά τη διάρκεια της περιόδου από την  οποία το ΕΤΧΣ έχει υποχρέωση πληρωμής τόκων σύμφωνα με την Ενδιάμεση Χρηματοδότηση ή την Οριστική Χρηματοδότηση μέχρι την ημερομηνία λήξης των Χρεωστικών Τίτλων ΕΤΧΣ, (β) σε περίπτωση Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης που μπορεί να συνεχιστεί μετά τη σύναψη Οριστικής Χρηματοδότησης, κατά τη διάρκεια της περιόδου από την ημερομηνία που η Οριστική Χρηματοδότηση αναχρηματοδοτεί την αντίστοιχη Ενδιάμεση Χρηματοδότηση και για όσο διάστημα το ΕΤΧΣ εξακολουθεί να έχει υποχρέωση καταβολής τόκου σύμφωνα με αντίστοιχο Μέσο Χρηματοδότησης ή πράξη διαχείρισης διαθεσίμων σύμφωνα με την Ενδιάμεση Χρηματοδότηση, (γ) σε περίπτωση Οριστικής Χρηματοδότησης που μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από άλλη Οριστική Χρηματοδότηση ή Ενδιάμεση Χρηματοδότηση μέσω λειτουργίας προχρηματοδότησης κατά την περίοδο από την ημερομηνία που το ΕΤΧΣ αρχίζει να ευθύνεται για τόκους ή πράξεις διαχείρισης σύμφωνα με τη νέα Οριστική Χρηματοδότηση  ή την Ενδιάμεση Χρηματοδότηση μέχρι την καταβολή της νέας Οριστικής Χρηματοδότησης ή της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και (ii) κάθε απόδοση που θα έχει πραγματικά λάβει το ΕΤΧΣ, εάν το ΕΤΧΣ κατά τη διακριτική του ευχέρεια είχε επενδύσει το προκαταβληθέν ποσό ή το εναπομείναν ποσό αναχρηματοδότησης σύμφωνα με Ενδιάμεση Χρηματοδότηση ή το προκαταβληθέν ποσό ή το εναπομείναν ποσό από αναχρηματοδότηση προηγούμενης Οριστικής Χρηματοδότησης. Αναφορικά με την υποπερίπτωση (β) ανωτέρω, εάν και όποτε στο μέλλον τεθεί στη διάθεση του ΕΤΧΣ απόθεμα ρευστότητας για την ενδιάμεση περίοδο κατά την ανανέωση οποιασδήποτε Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης ή Οριστικής Χρηματοδότησης, το κόστος διακράτησης θα μετακυλύεται σε αυτό το απόθεμα ρευστότητας και θα κατανέμεται σύμφωνα με κανόνες που έχει τυχόν υιοθετήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ και έχουν εγκρίνει οι Εγγυητές αναφορικά με αυτό το απόθεμα ρευστότητας.
«Απόφαση (-εις)» σημαίνει [την απόφαση [του Eurogroup] με ημερομηνία [•] ] [και [την απόφαση που έχει ληφθεί σύμφωνα με το Άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία [•]] για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην Ελλάδα.
«Σύμβαση(-εις) Εγγύησης» σημαίνει κάθε πράξη(-εις) παροχής εγγύησης που έχει συναφθεί από, μεταξύ άλλων, τους Εγγυητές και το ΕΤΧΣ σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Πλαισίου.
«Οριστική Χρηματοδότηση» σημαίνει κάθε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με την έκδοση ή συνομολόγηση Μέσων Χρηματοδότησης που χρηματοδοτεί οριστικά το ποσό της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης  ή / και αναχρηματοδοτεί μια Ενδιάμεση Χρηματοδότηση ή άλλη Οριστική Χρηματοδότηση.
«Ημερομηνία Εκταμίευσης»  σημαίνει αναφορικά με την Χρηματοδοτική Ενίσχυση υπό την παρούσα Σύμβαση, την ημερομηνία της μεταφοράς των Χρεωστικών Τίτλων στο λογαριασμό (τίτλων) του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό που τυχόν συμφωνείται μεταξύ των Μερών. Η ημερομηνία Εκταμίευσης θα πρέπει να είναι ημερομηνία επιλογής του ΕΤΧΣ που είναι (i) Εργάσιμη Ημέρα, (ii) ημέρα (πλην Σαββάτου ή Κυριακής) που οι Τράπεζες είναι ανοικτές για συναλλαγές  στο Λουξεμβούργο και στη χώρα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους και (iii) ημέρα που πέφτει εντός της Περιόδου Διαθεσιμότητας.
«Αποτρεπτική Πληρωμή» σημαίνει 200 μονάδες βάσης ετησίως που εφαρμόζονται στο πλέον πρόσφατο Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα έχει εκταμιευθεί κατά το χρόνο που το Eurogroup ή η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ανακοινώσει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, μετά την εκτίμηση της Επιτροπής, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι παρατηρήθηκε μη συμμόρφωση εκ μέρους του Επωφελούμενου Κράτους-Μέλους με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο Συνεννόησης το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ή (όπως τυχόν καθορίζεται εγγράφως από το ΕΤΧΣ) θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την μη εκταμίευση οποιασδήποτε επόμενης χρηματοδοτικής Ενίσχυσης ή δόσης αυτής η οποία είχε προγραμματιστεί σύμφωνα με τη Σύμβαση ή οποιασδήποτε μεταγενέστερης σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ και του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους. Η χρονικής περίοδος αναφορικά με την οποία εφαρμόζεται η Αποτρεπτική Πληρωμή αρχίζει από την ημερομηνία του τελευταίου μέρους εκταμίευσης του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και διαρκεί μέχρι την ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί από το Eurogroup ή από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος η απόφαση αναφορικά με τη μη συμμόρφωση, η οποία εμποδίζει ή  (όπως τυχόν καθορίζεται εγγράφως από το ΕΤΧΣ) θα εμπόδιζε μια νέα Εκταμίευση της χρηματοδοτικής Ενίσχυσης. Η Αποτρεπτική Πληρωμή θα επιστέφεται πλήρως μαζί με τυχόν δεδουλευμένους τόκους που προέκυψαν από την επένδυση αυτού του ποσού όταν αρχίσει εκ νέου η εκταμίευση από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.
«ΕΚΤ» σημαίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Κόστος Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ» σημαίνει αναφορικά με οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση, το πραγματικό μέσο κόστος (μετά από αντιστάθμιση) χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ για τη χρηματοδότηση αυτής της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης όπως καθορίζεται από το ΕΤΧΣ. Το Κόστος Χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ υπολογίζεται από το ΕΤΧΣ προσθέτοντας (i) το (μετά από αντιστάθμιση) μέσο κόστος χρηματοδότησης της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης σύμφωνα με τα Μέσα Χρηματοδότησης που εκδίδεται για τη χρηματοδότηση της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, εκφραζόμενο ως ετήσιο ποσοστό· για την αποφυγή αμφιβολιών σε περίπτωση προεξοφλημένων Μέσων Χρηματοδότησης (π.χ. ομόλογα με μηδενικό τοκομερίδιο), το κόστος χρηματοδότησης υπολογίζεται με αναφορά στην ονομαστική αξία του Μέσου Χρηματοδότησης (ii) την ετήσια Προμήθεια Διαχείρισης (με ισχύ από την την πρώτη περίοδο της Ημερομηνίας Εκταμίευσης της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης), (iii) την Προμήθεια Δέσμευσης και (iv) οποιαδήποτε Προμήθεια Εγγύησης, που απορρέει κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου. Το εν λόγω Κόστος Χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ αναπροσαρμόζεται για να περιοριστεί το αποτέλεσμα της στρογγυλοποίησης στον υπολογισμό του τόκου επί των Μέσων Χρηματοδότησης στη μορφή των τόκων ή γραμματίων με σταθερή αξία και για να ληφθεί υπόψη τυχόν διαφορά στις περιόδους με αναφορά στις οποίες υπολογίζεται ο τόκος σύμφωνα με τα Μέσα Χρηματοδότησης και σύμφωνα με τη Σύμβαση και τα έσοδα τυχόν προσωρινής επανεπένδυσης των εσόδων από τόκους από το ΕΤΧΣ όταν αυτές οι περίοδοι εκτοκισμού διαφέρουν. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης η οποία χρηματοδοτεί μια ειδικότερη Χρηματοδοτική Ενίσχυση, το Κόστος Χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ υπολογίζεται με αναφορά στο κόστος των κεφαλαίων που βαρύνει το ΕΤΧΣ σύμφωνα με την Ενδιάμεση Χρηματοδότηση, που χρηματοδοτεί την αντίστοιχη Χρηματοδοτική Ενίσχυση, προσαρμοσμένο ως απαιτείται προκειμένου να καλύψει την περίοδο δεκατεσσάρων (14) Εργάσιμων Ημερών μεταξύ των Ημερομηνιών Καταβολής Τόκων και των Ημερομηνιών Καταβολής Κεφαλαίου σύμφωνα με την παρούσα Διευκόλυνση και των ημερομηνιών πληρωμής τόκων και κεφαλαίου που προβλέπονται στα Χρηματοδοτικά Μέσα. Κατά τη διάρκεια Οριστικής Χρηματοδότησης η οποία χρηματοδοτεί μια ειδικότερη Χρηματοδοτική Ενίσχυση, το Κόστος Χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ υπολογίζεται με αναφορά στο κόστος των κεφαλαίων που κατέβαλε το ΕΤΧΣ σύμφωνα με την Οριστική Χρηματοδότηση, που χρηματοδοτεί την αντίστοιχη Χρηματοδοτική Ενίσχυση και κάθε πιθανό υπολειπόμενο κόστος (συμπεριλαμβανομένου τυχόν συνεχόμενου τόκου μέχρι τη λήξη) που κατέβαλε το ΕΤΧΣ σύμφωνα με την Ενδιάμεση Χρηματοδότηση, την οποία έχει συνάψει το ΕΤΧΣ για την αναχρηματοδότηση της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και κάθε υπολειπόμενο κόστος (συμπεριλαμβανομένου τυχόν συνεχόμενου τόκου μέχρι τη λήξη) που κατέβαλε το ΕΤΧΣ σύμφωνα με την Οριστική Χρηματοδότηση την οποία έχει συνάψει το ΕΤΧΣ για την αναχρηματοδότηση τυχόν προηγούμενης Οριστικής Χρηματοδότησης.
«Χρεωστικοί Τίτλοι ΕΤΧΣ» σημαίνει τα Μέσα Χρηματοδότησης που εξέδωσε το ΕΤΧΣ με τη μορφή βραχυπρόθεσμων γραμματίων με λήξη όχι μεγαλύτερη των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών που  εκδόθηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα Έκδοσης Χρέους του ΕΤΧΣ και τα οποία φέρουν τόκο με επιτόκιο συγκρίσιμο με το επιτόκιο αγοράς, που θα ήταν πληρωτέο από το ΕΤΧΣ για μέσα με την ίδια ημερομηνία λήξης όπως οι Χρεωστικοί Τίτλοι ΕΤΧΣ.
 «Κανόνες Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ» σημαίνει τη στρατηγική χρηματοδότησης και τους κανόνες του ΕΤΧΣ που υιοθετούνται κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ και εγκρίνονται από τους Εγγυητές.
«Ποσοστό Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ» σημαίνει τριάντα τοις εκατό (30%).
«Κανόνες Επενδύσεων ΕΤΧΣ» σημαίνει τη στρατηγική επενδύσεων και τους κανόνες του ΕΤΧΣ που υιοθετούνται κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ και εγκρίνονται από τους Εγγυητές.
«Επιλέξιμα ΟΕΔ» σημαίνει κατάλληλα προς διαπραγμάτευση χρεόγραφα που εκδίδονται από ή φέρουν την εγγύηση της Ελλάδος και τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση από τις ΕθΚΤ στο πλαίσιο πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος με επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους.
«ΕΜΣ» σημαίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα θεσπιστεί με συνθήκη μεταξύ των Κρατών μελών της ευρωζώνης.
«ΕΕ» σημαίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ευρώ» σημαίνει το ενιαίο νόμισμα κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο υιοθετεί ή έχει υιοθετήσει το Ευρώ ως ενιαίο νόμισμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Το Ευρώ είναι το νόμισμα λογαριασμών και πληρωμής υπό την παρούσα Σύμβαση.
«Μέρος Τίτλων Ευρωζώνης» σημαίνει το μέρος της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα παράσχει Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ ως μέρους του τιμήματος για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων σύμφωνα με το Ποσοστό Χρηματοδότησης και εντός του ορίου ενός ανώτατου ποσού ονομαστικού κεφαλαίου που δεν υπερβαίνει τα 30.000.000.000 ευρώ (σε περίπτωση Ποσοστού Αποδοχής 100%).
«Γεγονός Καταγγελίας» σημαίνει το γεγονός που ορίζεται στον Όρο 8(1).
«ΟΕΕ» σημαίνει την Ομάδα Εργασίας του Εurogroup.
«Διευκόλυνση» σημαίνει την χρηματοδοτική διευκόλυνση σύμφωνα με τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.
«Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης» σημαίνει το συνολικό ποσό τυχόν Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης όπως ορίζεται σύμφωνα με τον Όρο 2(3)(β).
«Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» σημαίνει την ΕΚΤ ή κάθε άλλο διεθνή οργανισμό, κεντρική τράπεζα, εμπορική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει εγκριθεί από το ΕΤΧΣ και στο οποίο το ΕΤΧΣ, η Ελλάδα ή η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς για το σκοπό της παρούσας Σύμβασης.
«Πάροχος Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης» σημαίνει τους Δανειστές σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης ή κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος ή άλλο δανειστή που παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης ή την παρούσα Σύμβαση.
«Πρώτη Περίοδος Εκτοκισμού» σημαίνει, αναφορικά με κάθε Χρηματοδοτική Ενίσχυση, την περίοδο που ξεκινά (και περιλαμβάνει) την Ημερομηνία Εκταμίευσής της και λήγει (και δεν συμπεριλαμβάνει) την πρώτη Ημερομηνία Καταβολής Τόκων (όπως εξειδικεύεται στην σχετική Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης).
«Σύμβαση Πλαίσιο»  σημαίνει τη σύμβαση πλαίσιο που έχει συναφθεί μεταξύ των Κρατών μελών της ευρωζώνης και του ΕΤΧΣ, όπως τροποποιείται κατά καιρούς, η οποία καθορίζει, μεταξύ άλλων, τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΕΤΧΣ παρέχει Χρηματοδοτική Ενίσχυση στα   Κράτη μέλη της ευρωζώνης και χρηματοδοτεί αυτή την Χρηματοδοτική Ενίσχυση με την έκδοση ή συνομολόγηση Μέσων Χρηματοδότησης που υποστηρίζονται από Εγγυήσεις εκδόσεως των Εγγυητών.
«Ποσοστό Χρηματοδότησης» σημαίνει το ποσοστό ύψους [τριάντα (30) έως [εβδομήντα (70)]
«Χρέος Γενικής Κυβέρνησης» σημαίνει το χρέος που συνιστά το χρέος της γενικής κυβέρνησης όπως ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών του 1995 («EΣΛ 95») όπως εκτίθεται στον Κανονισμό του Συμβουλίου αρ. (ΕC) 2223/96 της 25ης Ιουνίου 1996 αναφορικά με το  Ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών στην Κοινότητα, όπως τροποποιείται κατά καιρούς. Προς αποφυγή αμφιβολιών, ο όρος Χρέος Γενικής Κυβέρνησης θεωρείται ότι περιλαμβάνει τυχόν Νέα Ελληνικά Ομόλογα που εκδίδονται σε συνάρτηση με την  Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων.
«Προμήθεια Εγγύησης» σημαίνει δέκα (10) μονάδες βάσης ετησίως. Το  ύψος της Προμήθειας Εγγύησης που εφαρμόζεται στις Χρηματοδοτικές Διευκολύνσεις του ΕΤΧΣ μπορεί να μεταβάλλεται κατά καιρούς από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ και εγκρίνεται από τους Εγγυητές.
«ΔΝΤ» σημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Δόση» σημαίνει Χρηματοδοτική Ενίσχυση που παρέχεται σύμφωνα με οποιαδήποτε από τις Διευκολύνσεις η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο Αίτησης Χρηματοδότησης και της σχετικής Γνωστοποίησης Αποδοχής και η οποία πρέπει να διατεθεί σε ένα ή περισσότερα Τμήματα.
«Ημερομηνία Καταβολής Τόκων» σημαίνει, αναφορικά με τη Χρηματοδοτική Ενίσχυση, κάθε προκαθορισμένη ημερομηνία πληρωμής τόκων ή Προμήθειας Δέσμευσης, Προμήθειας Εγγύησης, ετήσιου Τέλους Διαχείρισης και / ή Περιθωρίου που οφείλεται στο ΕΤΧΣ, όπως ορίζονται στην Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης ή σε άλλη Ανακοίνωση του ΕΤΧΣ αναφορικά με αναθεωρήσεις των προμηθειών που σχετίζονται με την εν λόγω Χρηματοδοτική Ενίσχυση [η οποία ημερομηνία συνιστά επίσης «Ημερομηνία Καταβολής» για τους σκοπούς της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης] . (Η προσθήκη είναι κατ’ αρχή αποδεκτή, εάν όμοια πρόβλεψη περιλαμβάνεται στα Ομόλογα.)
«Περίοδος Εκτοκισμού» είναι, σε σχέση με οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση, η Πρώτη Περίοδος Εκτοκισμού και εν συνεχεία κάθε διαδοχική περίοδος δώδεκα (12) μηνών, όπως καθορίζεται στη σχετική Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης, η οποία αρχίζει από την (και περιλαμβάνει) Ημέρα Εκταμίευσης (ή την ημέρα της προηγούμενης Ημερομηνίας Καταβολής Τόκων για την αντίστοιχη Χρηματοδοτική Ενίσχυση (στην περίπτωση μεταγενέστερων Περιόδων Εκτοκισμού)) και τελειώνει την (αλλά δεν περιλαμβάνει) κάθε Ημερομηνία Πληρωμής Τόκων.
«Επιτόκιο» είναι το ποσοστό που υπολογίζεται επί του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης κατά τη διάρκεια κάθε Περιόδου Εκτοκισμού, όπως καθορίζεται από το ΕΤΧΣ, το οποίο ισούται με το άθροισμα (α) του Κόστους Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ και (β) του Περιθωρίου (εάν υπάρχει) που εφαρμόζεται επί αυτού του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης.
«Ενδιάμεση Χρηματοδότηση» είναι μία ενδιάμεση χρηματοδότηση στην οποία έλαβε μέρος το ΕΤΧΣ προκειμένου να χρηματοδοτήσει μία Χρηματοδοτική Ενίσχυση σύμφωνα με τον Όρο 3(6)(δ), μέσω έκδοσης ή συμμετοχής σε Μέσα Χρηματοδότησης σε προσωρινή βάση, όπως βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, γραμμές χρηματοδότησης διαθεσίμων, συμπεριλαμβανομένης κάθε επανεπένδυσης, ανανέωσης ή αναχρηματοδότησης τέτοιων χρηματοδοτήσεων σε προσωρινή βάση, οι οποίες χρηματοδοτήσεις μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από μία ή περισσότερες Οριστικές Χρηματοδοτήσεις. Προς αποφυγή αμφιβολιών, ο όρος «Προσωρινή Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει επίσης την αναχρηματοδότηση Οριστικής Χρηματοδότησης του συνόλου ή μέρους της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης μέσω τέτοιων χρηματοδοτήσεων σε προσωρινή βάση εκκρεμούσης μίας αναχρηματοδότησης του συνόλου ή μέρους αυτής της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης μέσω Οριστικών Χρηματοδοτήσεων.
 «Δαπάνες Έκδοσης» είναι κάθε κόστος, τέλος ή έξοδο που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με την έκδοση ή τη σύναψη από το ΕΤΧΣ Χρεωστικών Τίτλων ΕΤΧΣ ή Μέσων Χρηματοδότησης προκειμένου να χρηματοδοτήσει μία Χρηματοδοτική Ενίσχυση και τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά κατά ή περί την ημερομηνία έκδοσης αυτών των Μέσων Χρηματοδότησης ή, κατά περίπτωση, την ημερομηνία που έλαβε χώρα η προσχώρηση σε αυτά τα Μέσα Χρηματοδότησης, καθώς και κάθε αναπροσαρμογή που αντιστοιχεί στην διαφορά στις καθαρές προσόδους των Μέσων Χρηματοδότησης λόγω του ότι αυτά τα Μέσα Χρηματοδότησης δεν εκδόθηκαν στο άρτιο.
«Απώλεια Τόκου» είναι η διαφορά (εάν πρόκειται για ποσό με θετικό πρόσημο) μεταξύ του Επιτοκίου επί ενός Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και του επιτοκίου που το ΕΤΧΣ θα ελάμβανε (όπως καθορίζεται από το ΕΤΧΣ) από την επανεπένδυση των προπληρωμένων ή πρόωρα αποπληρωμένων ποσών σε κάθε περίπτωση, για την περίοδο μεταξύ της ημερομηνίας πρόωρης αποπληρωμής και την ημερομηνία κατά την οποία η σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση είχε προγραμματιστεί να αποπληρωθεί.
Το «Περιθώριο» είναι ίσο με το μηδέν. Διευκρινίζεται ότι λόγω της προκαταβολής Περιθωρίου δεν θα επέρχεται επιστροφή ή μείωση του Περιθωρίου ή του Κόστους Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ
«Γεγονός Διατάραξης της Αγοράς» σημαίνει, κατά το χρόνο μιας Διαδικασίας Προχρηματοδότησης, οιασδήποτε Προσωρινής Χρηματοδότησης ή Οριστικής Χρηματοδότησης, η επέλευση συμβάντων ή καταστάσεων που επηρεάζουν τις εθνικές ή διεθνείς χρηματοοικονομικές, πολιτικές ή οικονομικές  συνθήκες ή τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ή τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή τους συναλλαγματικούς ελέγχους, που κατά την εύλογη άποψη του ΕΤΧΣ (ως αυτή εγκρίνεται ομόφωνα από τους Εγγυητές) είναι πιθανό να βλάψουν ουσιαστικά την ικανότητα του ΕΤΧΣ να επιτύχει μία επιτυχή έκδοση, προσφορά ή διανομή Μέσων Χρηματοδότησης ή τις συναλλαγές με τέτοια Μέσα Χρηματοδότησης στη δευτερογενή αγορά.
«Αρνητική Διακράτηση» είναι το αρνητικό Κόστος Διακράτησης από το ΕΤΧΣ σε σχέση με τη χρηματοδότηση της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης.
«Νέα Ελληνικά Ομόλογα» είναι τα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από την Ελλάδα σε σχέση με την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων σε συνολικό ποσό που δεν υπερβαίνει τα  ΕΥΡΩ [..].
«Προσφορά» σημαίνει η προσφορά που θα υποβληθεί από την Ελλάδα υπό την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων και περιλαμβάνει (i) την προσφορά προς επενδυτές σε εγχώριες δανειακές υποχρεώσεις και (ii) την προσφορά υπό την παρούσα σε επενδυτές σε άλλες δανειακές υποχρεώσεις.
«Καταβολή» έχει το νόημα που του αποδίδεται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης.
«Ημερομηνία Καταβολής» έχει το νόημα που του αποδίδεται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης.
«Διαδικασία Προχρηματοδότησης» σημαίνει μια διαδικασία χρηματοδότησης που λαμβάνει χώρα προ της λήξης των Χρηματοδοτικών Μέσων για τους σκοπούς της αναχρηματοδότησης μιας Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης ή Οριστικής Χρηματοδότησης μέσω άλλης Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης ή Οριστικής Χρηματοδότησης, αναλόγως την περίσταση, περίπτωση κατά την οποία η Διαδικασία Προχρηματοδότησης θα αρχίσει το νωρίτερο δέκα (10) Εργάσιμες Ημέρες πριν τη λήξη των προς ανανέωση Χρηματοδοτικών Μέσων.
"Ημερομηνία Καταβολής Κεφαλαίου" σημαίνει την ημερομηνία που ορίζεται στον Πίνακα Αποπληρωμής.
«Σχετικό Χρέος» είναι όλα τα χρέη που αποτελούν Χρέος Γενικής Κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του χρέους του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους) που εκφράζεται ή καταβάλλεται σε οποιοδήποτε νόμισμα.
«Αίτηση Χρηματοδότησης» είναι η αίτηση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους για χρηματοδότηση στο πλαίσιο μίας Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, υπό τη μορφή του Παραρτήματος 1.
«Προμήθεια Διαχείρισης» αντιπροσωπεύει την πηγή των γενικών εσόδων και πόρων προκειμένου να καλύψει το ΕΤΧΣ τα λειτουργικά του κόστη, τα οποία περιλαμβάνουν (i) την προκαταβαλλόμενη προμήθεια διαχείρισης 50 μονάδων βάσης, που υπολογίζεται επί του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και (ii) την ετήσια προμήθεια διαχείρισης [0,5] μονάδων βάσης ετησίων, το οποίο υπολογίζεται επί του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης σε κάθε Περίοδο Εκτοκισμού, ξεκινώντας από την πρώτη επέτειο της Ημέρας Εκταμίευσης αυτής της Χρηματοδοτική Ενίσχυσης (ή όποιο άλλο ύψος τέλους ή ημέρα συμφωνηθεί μεταξύ των Μερών κατόπιν απόφασης της ΟΕΕ). Η προκαταβαλλόμενη προμήθεια διαχείρισης πληρώνεται από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αφού λάβει σχετικό τιμολόγιο από το ΕΤΧΣ ή αφαιρείται από ποσό που εκταμιεύεται στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με την παρούσα ή άλλη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, εκτός της Συμφωνίας PSI Διαχείρισης Υποχρεώσεων. Η συμπερίληψη του ετήσιου τέλους υπηρεσίας ως συστατικού στοιχείου του Κόστους Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ γίνεται με κάθε επιφύλαξη της δυνατότητας ενός Επωφελούμενου Κράτους Μέλους να αντιμετωπίσει αυτό το τέλος ως λειτουργικό κόστος στις εθνικές οικονομικές καταστάσεις του. Το ύψος της Προμήθειας Διαχείρισης που εφαρμόζεται επί των Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης ΕΤΧΣ μπορεί να μεταβάλλεται από καιρό σε καιρό από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ και να εγκρίνεται από του Εγγυητές. Διευκρινίζεται ότι η Προμήθεια Διαχείρισης καλύπτει και αντικαθιστά προκαταβαλλόμενο Περιθώριο που το ΕΤΧΣ θα δικαιούνταν διαφορετικά να τιμολογήσει.
«Απερχόμενος Εγγυητής» είναι ο Εγγυητής, το αίτημα του οποίου περί αναστολής της υποχρέωσής του προς έκδοση Εγγυήσεων υπό την Σύμβαση Πλαίσιο, έγινε δεκτό από τους άλλους Εγγυητές.
«Διάρκεια» είναι η τελική ημερομηνία λήξης οποιασδήποτε Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ετών και να υπερβαίνει τα [τριάντα (30)] έτη από την Ημερομηνία Εκταμίευσης της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και η οποία θα συμπίπτει με το προφίλ αποπληρωμής των Νέων Ελληνικών Ομολόγων.
«Τμήμα» σημαίνει μέρος της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που παρέχεται υπό την παρούσα βάσει της ίδιας Αίτησης Χρηματοδότησης και της αντίστοιχης Γνωστοποίησης Αποδοχής.

(1)           Το ΕΤΧΣ παρέχει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος Χρηματοδοτική Ενίσχυση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Μνημονίου Συνεργασίας, [της Απόφασης] και της παρούσας Σύμβασης, η οποία θα επιτρέψει στο ΕΤΧΣ να παρέχει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος Χρηματοδοτική Ενίσχυση μέχρι του συνολικού ποσού των [30,000,000,000] ευρώ («Συνολικό Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης»).
(2)           Σκοπός της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης είναι να παρέχει στην Ελλάδα την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το Μέρος Τίτλων της Ευρωζώνης της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων έτσι ώστε κάθε ένα (1) Ευρώ του ανταλλάγματος της Προσφοράς να αποτελείται κατά τριάντα (30) λεπτά του Ευρώ από Μέρος Τίτλων Ευρωζώνης και κατά εβδομήντα (70) λεπτά του Ευρώ από Νέα Ελληνικά Ομόλογα.
(3)            
 (α)           Η Διευκόλυνση είναι διαθέσιμη προς εκταμίευση σε ένα (1) ή περισσότερα Τμήματα κατά την διάρκεια της περιόδου που αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης και λήγει (συμπεριλαμβάνοντας και) την τελευταία ημέρα της Περιόδου Διαθεσιμότητας.
 (β)          Το σύνολο όλων των Ποσών Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα εκταμιευθούν σε σχέση με την Προσφορά ισούται με το γινόμενο:
(i)             του Ποσοστού Αποδοχής και
(ii)            του Συνολικού Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης.
(γ)           Το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα εκταμιευθεί σε σχέση με κάθε Αίτηση Χρηματοδότησης ισούται με το γινόμενο:
(i)             του Ποσοστού Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ και 
(ii)            του συνολικού ποσού του ανταλλάγματος που δίδεται στους επενδυτές σύμφωνα με την Προσφορά την αντίστοιχη Ημερομηνία Εκταμίευσης, εφόσον το συνολικό Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση την αξία του Μέρους Τίτλων Ευρωζώνης.
 (δ)           Το ΕΤΧΣ εκπληρώνει την υποχρέωση του να καταστήσει διαθέσιμο το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης μέσω της παράδοσης Χρεωστικών Τίτλων ΕΤΧΣ με συνολικό λογιζόμενο ποσό κεφαλαίου που ισοδυναμεί (υποκείμενο μόνο σε αναπροσαρμογή για λόγους στρογγυλοποίησης) με το αντίστοιχο Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης. Κατόπιν τούτου, και για όλους τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων του υπολογισμού και της πληρωμής τόκων και κάθε αποπληρωμής, το οφειλόμενο ποσό υπολογίζεται με βάση το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε μεταβολή της τρέχουσας αξίας των Χρεωστικών Τίτλων ΕΤΧΣ.
(ε)            Κάθε ποσό που δεν εκταμιευθεί στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης κατά την τελευταία ημέρα της Περιόδου Διαθεσιμότητας ή πριν από αυτήν θα ακυρώνεται αμέσως. 
(στ)         Η Διάρκεια της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης δεν θα πρέπει να υπερβεί το νωρίτερο: (i) τα τριάντα (30) έτη, (ii) την ημερομηνία λήξης των Νέων Ελληνικών Ομολόγων.
(4)            
(5)           Το ΕΤΧΣ δεν είναι υποχρεωμένο να παρέχει οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση σε οποιαδήποτε στιγμή εάν το συνολικό ποσό του κεφαλαίου της εν λόγω Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, προστιθέμενο με άλλη χρηματοδοτική ενίσχυση που παρασχέθηκε από το ΕΤΧΣ στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή σε άλλα επωφελούμενα κράτη μέλη που είναι κράτη μέλη της Ευρωζώνης καθώς και οποιαδήποτε άλλε χρηματοδοτική ενίσχυση που το ΕΤΧΣ έχει δεσμευθεί να παρέχει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή σε άλλα επωφελούμενα κράτη μέλη, θα είχε ως αποτέλεσμα το ΕΤΧΣ να υπερβεί τις δυνατότητές του κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή να αντλήσει κεφάλαια που θα είναι πλήρως εξασφαλισμένα από τις Εγγυήσεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την Συμφωνία Πλαίσιο.
(6)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα ποσά και/η τους Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ που του παρασχέθηκαν υπό τους όρους της παρούσας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Μνημόνιο και την παρούσα Σύμβαση και οι οποίες του υπαγορεύουν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με το Μέρος Τίτλων Ευρωζώνης της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων.
(7)           Η Χρηματοδοτική Ενίσχυση παρέχεται μόνο σε Ευρώ το οποίο είναι και το νόμισμα στο οποίο θα τηρούνται οι λογαριασμοί.

(1)           Με την επιφύλαξη των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας Σύμβασης και του Μνημονίου Συνεννόησης, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μπορεί, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΤΧΣ, να ζητήσει την εκταμίευση της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που χορηγήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης να γίνει με παράδοση στο ΕΤΧΣ ενός ολοκληρωμένου Αιτήματος Χρηματοδότησης. Την Αίτηση Χρηματοδότησης είναι ανέκκλητο και δεσμευτικό για το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, εκτός αν το ΕΤΧΣ έχει επιδώσει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ανακοίνωση, η οποία καταδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να συνάψει ή να εκδώσει Χρηματοδοτικά Μέσα που επιτρέπουν στο ΕΤΧΣ να αυξήσει τη χρηματοδότηση με τους όρους που προσδιορίζονται στο σχετικό Αίτηση Χρηματοδότησης, οπότε το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα παύσει να δεσμεύεται από το εν λόγω Αίτηση Χρηματοδότησης σε σχέση με την Χρηματοδοτική Ενίσχυση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα διατίθετο μετά την επίδοση παρόμοιας κοινοποίησης στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.
(2)           Κάθε Αίτηση Χρηματοδότησης είναι ανέκκλητη και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεόντως συμπληρωμένη, αν δεν εξειδικεύει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
(α)           τα συνολικά ποσά Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, τα οποία θα διατεθούν στο πλαίσιο του σχετικού Αιτήματος Χρηματοδότησης,
(β)           την τελευταία(ες) προτεινόμενη(ες) Ημερομηνία(ίες) Εκταμίευσης μέχρι την(ις) οποία(ες) θα έχει εκταμιευθεί το σύνολο της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που ζητήθηκε στην Αίτηση Χρηματοδότησης, και
(γ)           το ονομαστικό κεφάλαιο του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα εκταμιευθεί σε κάθε Ημερομηνία Εκταμίευσης και επιβεβαίωση ότι αυτό συνιστά το γινόμενο των (i) του Ποσοστού Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ και (ii) το αντάλλαγμα που οφείλεται στους επενδυτές σύμφωνα με την Προσφορά την αντίστοιχη Ημερομηνία Εκταμίευσης, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης δεν υπερβαίνει σε οποιαδήποτε στιγμή το ποσό του Μέρους Τίτλων Ευρωζώνης.
(3)           Κατόπιν της Αίτησης Χρηματοδότησης, η υποχρέωση του ΕΤΧΣ να διαθέτει τη Χρηματοδοτική Ενίσχυση στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος υπόκειται στις εξής προϋποθέσεις:
(α)           τη λήψη από το ΕΤΧΣ:
(i)             νομικής γνωμοδότησης η οποία είναι ικανοποιητική κατά την κρίση του και δίνεται από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους στη μορφή που προσδιορίζεται στο Παράρτημα 5 και παραμένει ορθή και ακριβής, όπως κατά την Ημερομηνία Εκταμίευσης. Η εν λόγω γνωμοδότηση πρέπει να φέρει ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία του Αιτήματος Χρηματοδότησης. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει το ΕΤΧΣ αμέσως αν, μεταξύ της ημερομηνίας γνωμοδότησης και της Ημερομηνίας Εκταμίευσης, επέλθει οποιοδήποτε γεγονός που θα καθιστούσε ανακριβή οποιαδήποτε δήλωση που εμπεριέχεται στη γνωμοδότηση,
(ii)            πιστοποιητικού συμμόρφωσης το οποίο είναι ικανοποιητικό κατά την κρίση του και θα δοθεί από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους στη μορφή που προσδιορίζεται στο Παράρτημα 6 και παραμένει ορθό και ακριβές όπως κατά την Ημερομηνία Εκταμίευσης. Η εν λόγω γνωμοδότηση πρέπει να φέρει ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία του Αιτήματος Χρηματοδότησης. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει το ΕΤΧΣ αμέσως αν, μεταξύ της ημερομηνίας που φέρει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης και της Ημερομηνίας Εκταμίευσης, επέλθει οποιοδήποτε γεγονός που θα καθιστούσε ανακριβή οποιαδήποτε δήλωση που εμπεριέχεται στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης,
(iii)           γνωμοδοτήσεων από την Cleary Gottlieb Steen & Hamilton και/ή τις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες αναφορικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους εφαρμοστέους στα ομόλογα και στα δάνεια όρους και προϋποθέσεις.
(β)           τη λήψη από το ΕΤΧΣ ενός επίσημου εγγράφου του Υπουργού Οικονομικών του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, το οποίο καταδεικνύει τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να υπογράψουν την Αίτηση Χρηματοδότησης (και ως εκ τούτου εγκύρως δεσμεύουν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος) και περιέχει δείγματα υπογραφών αυτών των προσώπων,
(γ)           την υπογραφή του Μνημονίου PSI και τη συμμόρφωση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους με τους όρους του Μνημονίου Συνεννόησης,
(δ)           τη λήψη από το ΕΤΧΣ ειδοποίησης από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ως προς την έναρξη εφαρμογής της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων, η οποία αποτυπώνει (i) το συνολικό αρχικό κεφάλαιο των μη αποπληρωμένων δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας που συνιστούν το αντικείμενο της προσφοράς και (ii) τις επιμέρους σειρές δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος και τα αντίστοιχα ποσά που συνιστούν το αντικείμενο της προσφοράς,
(ε)            τη λήψη από το ΕΤΧΣ ειδοποίησης από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σχετικά με το Ποσοστό Αποδοχής, η οποία αποτυπώνει (i) το συνολικό αρχικό κεφάλαιο του μη αποπληρωμένου χρέους σε σχέση με το οποίο λαμβάνονται οι αποδοχές και/ή δεσμεύονται από τους όρους της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων και (ii) την αποδοχή και τα αντίστοιχα ποσά κάθε μεμονωμένης σειράς δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος που αποτέλεσε αντικείμενο της Προσφοράς,
(στ)         τη λήψη από το ΕΤΧΣ από τον διαχειριστή ολοκλήρωσης, που είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό του Ποσοστού Αποδοχής πληροφοριών επί της αποδοχής και των αντίστοιχων ποσών κάθε μεμονωμένης σειράς δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος που αποτέλεσε αντικείμενο της Προσφοράς,
(ζ)            το Ποσοστό Αποδοχής να έχει ανέλθει στο ελάχιστο όριο που προσδιορίζεται στα έγγραφα της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων ή σε τέτοιο υψηλότερο ποσοστό (αν υπάρχει) που απαιτείται από το Μνημόνιο, να έχουν πληρωθεί στο σύνολο τους οι προϋποθέσεις της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων, πέραν της παράδοσης του Μέρους των Τίτλων της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Αίτηση Χρηματοδότησης, και να έχουν εκδοθεί τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα, τα οποία απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου μέρους του ανταλλάγματος της Προσφοράς που πρέπει να παραδοθεί την αντίστοιχη Ημερομηνία Εκταμίευσης.
(η)           το ΕΤΧΣ και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (κατά διακριτική ευχέρεια) να έχουν εγκρίνει τις εκταμιεύσεις σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση σε συνδυασμό με την Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Υποχρεώσεων, αφού έχουν λάβει υπόψη τους όλους τους σχετικούς παράγοντες και έχουν ελέγξει την έκθεση επί του ποσοστού αποδοχής της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων (με ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τα ISINs, τις ημερομηνίες λήξης και τα ποσά των ομολόγων ως προς τα οποία υπήρξε αποδοχή) και έχουν λάβει χώρα όλες οι προηγούμενες ενέργειες που προβλέπονται σύμφωνα με το Μνημόνιο και το ΕΤΧΣ έχει ικανοποιηθεί ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων της άντλησης κεφαλαίων σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση,
(θ)           το ΕΤΧΣ να έχει λάβει, κατά ή περί την Ημέρα Εκταμίευσης, τις καθαρές προσόδους των Χρηματοδοτικών Μέσων σε ποσό που να επαρκεί για τη χρηματοδότηση της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης,
(ι)            να μην έχει επέλθει ουσιώδης δυσμενής μεταβολή από την ημερομηνία σύναψης της παρούσας Σύμβασης, τέτοιας φύσεως που, κατά τη γνώμη του ΕΤΧΣ, μετά από διαβούλευση με το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, θα ήταν πιθανό να θίξει ουσιωδώς την ικανότητα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πληρωμής του σύμφωνα με τη Σύμβαση, π.χ. να χρησιμοποιήσει την Χρηματοδοτική Ενίσχυση και να την αποπληρώσει, και
(κ)           κανένα γεγονός ή περίσταση να μην έχει ανακύψει ή να πρόκειται να ανακύψει, το οποίο, με τη σύναψη της παρούσας Σύμβασης ή μετά την εκταμίευση της παρούσας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης ή την υλοποίηση της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων, και το οποίο θα έδινε στο ΕΤΧΣ το δικαίωμα να δηλώσει Γεγονός Καταγγελίας σύμφωνα με τον Όρο 8 ή γεγονός ή περίσταση που δεν έχει αποκατασταθεί προς ικανοποίηση του ΕΤΧΣ.
(4)           Αν οι όροι της Παραγράφου 3(3) ικανοποιηθούν (με την εξαίρεση της προϋπόθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο (κ) του Όρου 3(3) που πρέπει να πληρούται σε κάθε Ημέρα Εκταμίευσης), το ΕΤΧΣ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα αποδεχτεί την πρόταση του ΕΤΧΣ για τους λεπτομερείς όρους  της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, θα αποστείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μια Γνωστοποίηση Αποδοχής που θα ορίζει τους προσωρινούς όρους με τους οποίους το ΕΤΧΣ είναι διατεθειμένο να παράσχει τη σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος. Μετά την έγκριση της Γνωστοποίησης Αποδοχής από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και το ΕΤΧΣ δεσμεύονται ανεκκλήτως από τους όρους της Γνωστοποίησης Αποδοχής, με την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση το ΕΤΧΣ θα είναι σε θέση να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και τραπεζικής χρηματοδότησης και ότι δεν θα έχει επέλθει Γεγονός Διατάραξης Αγοράς ή Γεγονός Καταγγελίας. Στην περίπτωση που το ΕΤΧΣ, συμμορφούμενο με τις εκάστοτε εφαρμοστέες Αρχές Χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ, μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση, μόνον εκδίδοντας Χρηματοδοτικά Μέσα εκφρασμένα σε νόμισμα άλλο από το Ευρώ και συνάπτοντας σχετικές συμβάσεις αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου, το ΕΤΧΣ θα ενημερώσει το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ότι απαιτείται να συγκεντρώσει χρηματοδότηση επί τη βάσει αυτή. Οποιαδήποτε επιπλέον έξοδα στα οποία προέβη το ΕΤΧΣ σε σχέση με συμφωνίες αντιστάθμισης κινδύνου θα επιβαρύνουν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.

(5)    (α)           Αν δεν ληφθεί έγκριση εντός μίας Εργάσιμης Ημέρας της επίδοσης της Γνωστοποίησης Αποδοχής, η δήλωση ακυρώνεται και δεν παράγει περαιτέρω αποτελέσματα και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα υποχρεούται να υποβάλει μία νέα Αίτηση Χρηματοδότησης για τη σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση. Μετά την επίδοση της Γνωστοποίησης Αποδοχής και τη λήψη της έγκρισης του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους σχετικά με τους όρους που καθορίζονται σε αυτήν, το ΕΤΧΣ, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, θα εκκινήσει την έκδοση Χρεωστικών Τίτλων ΕΤΧΣ, ώστε να επιτραπεί η παροχή χρηματοδότησης της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης σε σχέση με την Αίτηση Χρηματοδότησης.
(β)           Αν το ΕΤΧΣ, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς κατά το χρόνο που καταρτίζει ή πρόκειται να καταρτίζει τα Χρηματοδοτικά Μέσα για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (συμπεριλαμβανομένων των Χρηματοδοτικών Μέσων που χρηματοδοτούν ή αναχρηματοδοτούν τους Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ ή Χρηματοδοτικά Μέσα που χρηματοδοτούν ή αναχρηματοδοτούν όλη ή μέρος της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης) δεν δύναται να αντλήσει χρηματοδότηση, τότε το ΕΤΧΣ δεν θα υποχρεούται σε περαιτέρω εκταμιεύσεις Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης αναφορικά με την εν λόγω Διευκόλυνση.
(γ)           Το ΕΤΧΣ θα διαβουλεύεται με το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος το αργότερο εντός πέντε (5) ημερολογιακών εβδομάδων πριν από την προγραμματισμένη λήξη τμήματος ενός Χρηματοδοτικού Μέσου, το οποίο προορίζεται να ανανεωθεί ή να αναχρηματοδοτηθεί με σκοπό να προσδιοριστεί αν το ΕΤΧΣ μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση για την αναχρηματοδότηση τέτοιου τμήματος του Χρηματοδοτικού Μέσου ή αν έχει επέλθει Γεγονός Διατάραξης Αγοράς.
(δ)           Αν το ΕΤΧΣ επιβεβαιώσει γραπτώς στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ότι έχει επέλθει Γεγονός Διατάραξης Αγοράς, τότε το ΕΤΧΣ δεν υποχρεούται να πραγματοποιήσει περαιτέρω εκταμιεύσεις Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή να ανανεώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τη σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση μέχρι το ΕΤΧΣ να επιβεβαιώσει γραπτώς στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ότι τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που προκάλεσαν την Διαταραχή των Χρηματοπιστωτικών Αγορών έχουν λήξει.
(ε)            Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος στο παρόν ρητώς εξουσιοδοτεί το ΕΤΧΣ να προχωρήσει σε Ενδιάμεση(ες) Χρηματοδότηση(εις) στην περίπτωση που το ΕΤΧΣ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, λόγω των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς κατά το χρόνο νέας έκδοσης ή έρευνας για συμμετοχή σε Χρηματοδοτικά Μέσα, για χρηματοδότηση Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, η οποία είναι το αντικείμενο μιας Αίτησης Χρηματοδότησης ή για αναχρηματοδότηση τέτοιων Χρηματοδοτικών Μέσων στη λήξη τους, θα είναι δυνατό να χρηματοδοτήσει τέτοια Χρηματοδοτική Ενίσχυση μερικώς ή καθ’ ολοκληρία μέσω μιας ή περισσοτέρων Μεσοπρόθεσμων Χρηματοδοτήσεων. Οι οικονομικοί όροι, οι οποίοι εφαρμόζονται σε Χρηματοδοτικά Μέσα που εκδόθηκαν σύμφωνα με ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις θα προσδιοριστούν σε μία Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης που θα αποσταλεί στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος κατά την ημερομηνία έκδοσης ή προσχώρησης σε κάθε Ενδιάμεση Χρηματοδότηση. Η Ενδιάμεση Χρηματοδότηση, όπου είναι δυνατό, θα αναχρηματοδοτηθεί από μία ή περισσότερες Οριστικές Χρηματοδοτήσεις, και σε εκείνη την ημερομηνία οι οικονομικοί όροι που εφαρμόζονται σε Χρηματοδοτικά Μέσα που εκδόθηκαν σύμφωνα με τη σχετική Οριστική Χρηματοδότηση θα επιβεβαιωθούν σε Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης που θα αποσταλεί στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα βαρύνεται με όλα τα έξοδα που προκύπτουν για το ΕΤΧΣ σχετικά με την(ις) Ενδιάμεση(ες) Χρηματοδότηση(εις) και τυχόν Οριστική Χρηματοδότηση (περιλαμβανομένων σε όλες τις περιπτώσεις τυχόν εξόδων χρηματοδότησης, περιθώριο, αρνητική διακράτηση, ζημίες, έξοδα, κόστη αντιστάθμισης κινδύνου ή άλλα τέλη και δαπάνες).
(6)           Μετά την επίδοση της Γνωστοποίησης Αποδοχής και την παραλαβή της γραπτής έγκρισης του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους των όρων που ορίζονται σε αυτή, με επιφύλαξη της Παραγράφου 3(5) (ανωτέρω), το ΕΤΧΣ θα καθορίζει μία οριστική τιμολόγηση για κάθε Χρηματοδοτική Ενίσχυση υπό το πρίσμα των όρων, σύμφωνα με τους οποίους τιμολογούνται τα Χρηματοδοτικά Μέσα που εκδόθηκαν ή στα οποία έγινε προσχώρηση με σκοπό τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση τέτοιας Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και το ΕΤΧΣ θα χορηγήσει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μια Δήλωση Επιβεβαίωσης που καθορίζει τους οικονομικούς όρους των Χρηματοδοτικών Μέσων που χρηματοδοτούν τη σχετική Χρηματοδοτική Ενίσχυση κατά την Ημερομηνία Εκταμίευσης και προσηκόντως, εντός μίας (1) Εργάσιμης Ημέρας από την έκδοση τυχόν Χρηματοδοτικών Μέσων που χρηματοδοτούν ή αναχρηματοδοτούν την Χρηματοδοτική Ενίσχυση. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα θεωρηθεί ότι έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων τους όρους της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που καθορίζονται στην Γνωστοποίηση Επιβεβαίωσης. Προς αποφυγή αμφιβολίας, το ΕΤΧΣ δεν υποχρεούται να διάκειται ευμενώς σε οποιοδήποτε αίτημα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους οποτεδήποτε για την τροποποίηση ή αναδιάρθρωση των οικονομικών όρων οποιασδήποτε Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης.
(7)           Σε κάθε Ημερομηνία Εκταμίευσης, το ΕΤΧΣ θα διαθέσει τη Χρηματοδοτική Ενίσχυση στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος παραδίδοντας Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ σε συνολικό αρχικό κεφάλαιο, το οποίο (μετά από οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στρογγυλοποίησης) είναι ίσο με το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης στο λογαριασμό τίτλων του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους που διατηρείται στο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα κοινοποιηθούν εγγράφως από την Ελλάδα ή την Τράπεζα της Ελλάδος στο ΕΤΧΣ (με αντίγραφο απευθυνόμενο στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος) τουλάχιστον δύο (2) Εργάσιμες Ημέρες πριν την Ημερομηνίας Εκταμίευσης. Τα Δαπανες Έκδοσης θα καταβληθούν από το ΕΤΧΣ μέσω ποσών που έχουν κρατηθεί, στο μέτρο του δυνατού, για το σκοπό αυτό ή που έχουν τιμολογηθεί ξεχωριστά. Τυχόν πρόσθετα κόστη θα μπορούν να καλυφθούν σύμφωνα με τον Όρο 5(5).
(8)           Προς αποφυγή αμφιβολιών, το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα χορηγηθεί στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με την Γνωστοποίηση Αποδοχής δεν θα υπόκειται σε οιαδήποτε μείωση κατά τα προβλεπόμενα υπό (i) τον ορισμό της Προμήθειας Διαχείρισης, (ii) τον Όρο 3(7) σε σχέση με Δαπανες Έκδοσης ή (iii) τον Όρο 5(6) σχετικά  την Αρνητική Διακράτηση.
(9)           Η εκταμίευση οποιασδήποτε Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, σε καμία περίπτωση, δεν δεσμεύει τα Μέρη να προχωρήσουν στην παροχή και αποδοχή οποιασδήποτε περαιτέρω Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης είτε σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση, είτε με οποιαδήποτε άλλη Σύμβαση μεταξύ των Μερών.
(10)         Το δικαίωμα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους να ζητήσει Χρηματοδοτική Ενίσχυση υπό την παρούσα Σύμβαση λήγει στο τέλος της εφαρμοστέας επί της σχετικής διευκόλυνσης Περιόδου Διαθεσιμότητας, κατόπιν της οποίας οποιοδήποτε μη εκταμιευθέν ποσό της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης θα θεωρείται αυτομάτως ακυρωθέν, όπως ορίζεται στην Παράγραφο 2(3)(ε).

(1)           Δηλώσεις
Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δηλώνει και εγγυάται στο ΕΤΧΣ κατά την ημερομηνία της παρούσας Σύμβασης και για κάθε Ημερομηνία Εκταμίευσης ότι:
(α)           οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση θα αποτελεί μη εξασφαλισμένη, άμεση,   ανεπιφύλακτη, μη υποτεταγμένη και γενική υποχρέωση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους,
(β)           η υλοποίηση, παράδοση και εκτέλεση της Σύμβασης, της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης και του Μνημονίου Συνεννόησης (και των εξ αυτών προβλεπόμενων συναλλαγών) δεν θα: (i) παραβιάζουν οποιοδήποτε εφαρμοστέο νόμο, κανονισμό ή κανόνα καμίας αρμόδιας αρχής ή καμία σύμβαση ή συνθήκη δεσμευτική για αυτό ή για οποιαδήποτε αρχή αυτού, (ii) αποτελούν γεγονός καταγγελίας (με οποιονδήποτε περιγραφόμενο τρόπο) σύμφωνα με οποιοδήποτε από τα ζητήματα που αναγράφονται στην υποπαράγραφο (i), και (iii) οδηγούν στη δημιουργία εξασφάλισης ή δημιουργούν υποχρέωση χορήγησης εξασφάλισης ή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων (μέσω εξασφαλιστικής σύμβασης ή συμφωνιών με παρόμοιο οικονομικό αποτέλεσμα) προς όφελος οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
(γ)           καμία διαδικασία ενώπιον δικαστηρίων, διαιτησία ή διοικητικές διαδικασίες ή έρευνες από ή για λογαριασμό δικαστηρίου, διαιτητικού οργάνου ή αρχής που μπορεί να θίξουν την υλοποίηση ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης, της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης ή του Μνημονίου Συνεννόησης (ή των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτών) ή που, εάν παρερμηνευθούν, είναι εύλογο να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση, τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης ή τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτών ή του Μνημονίου Συνεννόησης δεν έχει (στο μέτρο που γνωρίζει και πιστεύει (έχοντας πραγματοποιήσει ορθό και ενδελεχή έλεγχο)) ξεκινήσει ούτε επαπειλείται,
(δ)           η γνωμοδότηση και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, η οποία έχει παρασχεθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Όρο 3(3)(α) είναι ακριβής και ορθή, και
(ε)            οι νόμοι της Ελλάδας δεν απαιτούν το ΕΤΧΣ να λειτουργεί νόμιμα ως πιστωτικό ίδρυμα ή να αποκτήσει οποιαδήποτε άδεια, συναίνεση, ή κανονιστική ή διοικητική εξουσιοδότηση, ως προϋπόθεση για την παροχή τέτοιας Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης ή να είναι ικανό να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους αναφορικά με την Χρηματοδοτική Ενίσχυση, ή (ανάλογα με την περίπτωση) υφίσταται εξαίρεση από τέτοιες προϋποθέσεις σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας, υπέρ του ΕΤΧΣ. 
(2)           Υποχρεώσεις
Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση, μέχρι την ολοσχερή αποπληρωμή του υπό την παρούσα Σύμβαση κεφαλαίου και την πλήρη καταβολή όλων των οφειλόμενων από την παρούσα Σύμβαση τόκων και επιπρόσθετων ποσών, αν υπάρχουν:
(α)           με την εξαίρεση των εμπράγματων βαρών, τα οποία απαριθμούνται στις υποπαραγράφους (1) έως (8) κατωτέρω:
(i)             να μην ασφαλίζει με υποθήκη, ενέχυρο, ή οποιοδήποτε άλλο εμπράγματο βάρος επί των ιδίων περιουσιακών του στοιχείων ή εσόδων οποιοδήποτε παρόν ή μελλοντικό Σχετικό Χρέος και οποιαδήποτε εγγύηση ή αποζημίωση που δόθηκε σε σχέση με αυτό, εκτός αν η Χρηματοδοτική Ενίσχυση, συγχρόνως, συμμετέχει κατ’ ισομοιρία (pari passu) και κατ’ αναλογία σε τέτοια εξασφάλιση, και
(ii)            να μην χορηγήσει σε οποιονδήποτε άλλο πιστωτή ή κάτοχο του δημοσίου χρέους οποιαδήποτε προτεραιότητα έναντι του ΕΤΧΣ.
Η χορήγηση των ακόλουθων βαρών δεν θα συνιστά παραβίαση του παρόντος Όρου:
(1)           βάρη σε οποιαδήποτε περιουσία, τα οποία δόθηκαν προς εξασφάλιση της τιμής κτήσεως τέτοιας περιουσίας και κάθε ανανέωση ή επέκταση κάθε τέτοιου εμπράγματου βάρους που περιορίζεται στην αρχική περιουσία που καλύπτεται από αυτά και που εξασφαλίζει οποιαδήποτε ανανέωση ή επέκταση της αρχικώς εξασφαλισθείσας χρηματοδότησης, και
(2)           βάρη σε εμπορικά αγαθά που προκύπτουν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών συναλλαγών (και λήγουν το αργότερο μετά από ένα έτος) για τη χρηματοδότηση της εισαγωγής ή εξαγωγής τέτοιων αγαθών προς ή από τη χώρα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, και
(3)           βάρη που εξασφαλίζουν ή προβλέπουν την καταβολή του Σχετικού Χρέους, τα οποία προέκυψαν αποκλειστικά προκειμένου να παρασχεθεί χρηματοδότηση για συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, με την προϋπόθεση ότι οι περιουσίες στις οποίες εφαρμόζονται τα εν λόγω βάρη συνιστούν το αντικείμενο τέτοιων επενδυτικών σχεδίων, ή αποτελούν έσοδα ή αξιώσεις που προκύπτουν από το σχέδιο, και
(4)           οποιαδήποτε υπάρχοντα κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης βάρη, υπό την προϋπόθεση ότι τέτοια βάρη περιορίζονται στις περιουσίες που επί του παρόντος επηρεάζονται από αυτή και περιουσίες που επηρεάζονται από τέτοια βάρη, σύμφωνα με συμβόλαια εν ισχύ κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης (περιλαμβανομένης, σε περίπτωση αμφιβολίας της οριστικοποίησης τυχόν κυμαινόμενης χρέωσης που βρισκόταν ήδη σε ισχύ κατά την υπογραφή της παρούσας Σύμβασης) και δεδομένου περαιτέρω ότι τέτοια βάρη εξασφαλίζουν ή προβλέπουν την καταβολή εκείνων μόνο των υποχρεώσεων που είναι εξασφαλισμένες ή προβλεπόμενες κατά την ημερομηνία της παρούσας ή τυχόν αναχρηματοδότηση τέτοιων υποχρεώσεων, και
(5)           όλα τα υπόλοιπα θεσπισμένα βάρη και προνόμια που λειτουργούν αποκλειστικά δυνάμει νόμου και ευλόγως δεν μπορούν να παρακαμφθούν από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, και
(6)           οποιοδήποτε βάρος που χορηγήθηκε ή για το οποίο δόθηκε συναίνεση στα πλαίσια μίας συναλλαγής τιτλοποίησης απαιτήσεων για την οποία έχει δοθεί προηγουμένως η συναίνεση από το ΕΤΧΣ, με την προϋπόθεση  ότι τέτοια συναλλαγή είναι  συνεπής με τους όρους της πολιτικής του Μνημονίου Συνεννόησης και λογίζεται στους εθνικούς λογαριασμούς σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) και την καθοδήγηση της Eurostat σχετικά με τις πράξεις τιτλοποίησης που διενεργούνται από κυβερνήσεις των Κρατών μελών, και
(7)           οποιοδήποτε βάρος ασφαλίζει τις υποχρεώσεις του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους έναντι οποιουδήποτε κεντρικού αποθετηρίου αξιών, όπως τα Euroclear και Clearstream, το οποίο δόθηκε στο πλαίσιο συνήθους εμπορικής δραστηριότητας, και
(8)           οποιοδήποτε βάρος ασφαλίζει χρέος μικρότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το μέγιστο σύνολο όλου του ασφαλισμένου με τέτοια βάρη χρέους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως χρησιμοποιήθηκε στον παρόντα όρο, «χρηματοδότηση συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος» σημαίνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση της απόκτησης, κατασκευής ή ανάπτυξης οποιωνδήποτε περιουσιών στο πλαίσιο ενός προγράμματος, αν ο φορέας που παρέχει τέτοια χρηματοδότηση συμφωνεί ρητά να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτούμενες περιουσίες και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία, ή τις απώλειες και τη ζημία τους, ως την κύρια πηγή αποπληρωμής των προκαταβληθέντων ποσών.
(β)           να χρησιμοποιήσει το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης με συνέπεια προς την(ις) απόφαση(εις), όπως εκάστοτε ισχύουν και σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης, όπως έχει τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί κατά την ημέρα της σχετικής Αίτησης Χρηματοδότησης,
(γ)           να χρησιμοποιήσει τους Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ που θα λάβει με βάση τη Διευκόλυνση Τόκων Ομολόγων αποκλειστικά σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης και του Μνημονίου και να μην εκποιήσει, μεταβιβάσει ή παράσχει εξασφάλιση επ’ αυτών ή προβεί σε άλλες συναλλαγές με τους εν λόγω τίτλους παρά μόνο σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης και του Μνημονίου.
(δ)           να λάβει και να διατηρήσει σε πλήρη ισχύ όλες τις άδειες που είναι απαραίτητες για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση και τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης,
(ε)            να συμμορφώνεται από κάθε άποψη με τους εφαρμοστέους νόμους που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά του να εκτελέσει την παρούσα Σύμβαση και τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης,
(στ)         να καταβάλει όλες τις αμοιβές και δαπάνες, ειδικότερα τα έξοδα λύσης ή καταγγελίας ή έξοδα μεταφοράς που προέκυψαν στο πλαίσιο οποιουδήποτε Χρηματοδοτικού Μέσου ή σύμβασης αντιστάθμισης κινδύνου που το ΕΤΧΣ ανέλαβε υπό την παρούσα Σύμβαση μετά από Γνωστοποίηση Αποδοχής, ανεξαρτήτως αν η εκταμίευση της σχετικής Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης λάβει πράγματι χώρα.
(ζ)            Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δεν μπορεί να τροποποιήσει μονομερώς ή από κοινού με τους Ομολογιούχους Πιστωτές (χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του ΕΤΧΣ) ή να παραιτηθεί των όρων των Εγγράφων των Ομολόγων αν η τροποποίηση ή η παραίτηση είναι, σε σχέση με το πρωτότυπο των Εγγράφων των Ομολόγων:
(i)             τροποποίηση ή παραίτηση που μεταβάλλει οποιαδήποτε από τις Ημέρες Καταβολής, σύμφωνα με τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα, ή
(ii)            τροποποίηση ή παραίτηση που καταλήγει στην υποχρέωση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καταβολή που θα είχε ως αποτέλεσμα, η Ημερομηνία Καταβολής στο συνολικό ποσοστό του αρχικού ονομαστικού κεφαλαίου των Νέων Ελληνικών Ομολόγων που έχει αποπληρωθεί, να υπερβεί το συνολικό ποσοστό αποπληρωμής του κεφαλαίου, όπως ορίζεται στον Κοινό Πίνακα Αποπληρωμής (όπως προσδιορίζεται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης) σχετικά με τέτοια Ημερομηνία Καταβολής.
(iii)           Τροποποίηση ή παραίτηση που συνιστά αύξηση του εφαρμοστέου τόκου ή άλλων ποσών καταβλητέων στο πλαίσιο των Νέων Ελληνικών Ομολόγων, διαφορετική από την αύξηση ή προσθήκη που αναφέρεται στην αρχική μορφή των Εγγράφων των Ομολόγων, ή
(iv)           Τροποποίηση ή παραίτηση που επιφέρει αύξηση στο ανεξόφλητο ονομαστικό κεφάλαιο των Νέων Ελληνικών Ομολόγων, και
(η) το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του ΕΤΧΣ, άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, οποιουδήποτε συνδεδεμένου μέρους ή αντιπροσώπου ή εταιρείας ειδικού σκοπού δεν θα καταρτίσει ή συνομολογήσει συναλλαγές ή ρυθμίσεις που αφορούν την απόκτηση, αγορά ή ανταλλαγή Νέων Ελληνικών Ομολόγων σε τιμή είτε ίση είτε ανώτερη είτε κατώτερη της ονομαστικής αξίας, εκτός εάν η συναλλαγή ή η ρύθμιση για την απόκτηση, αγορά ή ανταλλαγή Νέων Ελληνικών Ομολόγων εξυπηρετεί σκοπούς βραχυπρόθεσμης επένδυσης υπό την έννοια του Όρου 6(2)(α). Εφόσον μια συναλλαγή ή προτεινόμενη συναλλαγή απαιτεί την προηγούμενη έγγραφη έγκριση του ΕΤΧΣ σύμφωνα με τον παρόντα όρο το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος πρέπει να κοινοποιήσεις στο ΕΤΧΣ τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης συναλλαγής σύμφωνα με τον Όρο 9(1)(η) προκειμένου να αιτηθεί την έγκριση το αργότερο δέκα εργάσιμων ημερών πριν από την ημέρα κατά την οποία το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος καταρτίσει ή προτείνει να καταρτιστεί μια νομικά δεσμευτική προσφορά, συμφωνία ή ρύθμιση σχετικά με την εν λόγω συναλλαγή.
(θ)           γενικότερα, να αποζημιώσει το ΕΤΧΣ σε πρώτη ζήτηση έναντι κάθε δαπάνης, αξίωσης, ζημίας, υποχρέωσης ή εξόδων (συμπεριλαμβανομένων νομικών αμοιβών, εξόδων διερεύνησης καθώς και κάθε φόρου προστιθέμενης αξίας ή ισοδύναμου βάρους) τα οποία επιβαρύνουν το ΕΤΧΣ λόγω (α) οποιασδήποτε αναληθούς, ανακριβούς ή παραπλανητικής πληροφορίας η οποία ελήφθη από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης, το Μνημόνιο Συνεννόησης, ή τις συναλλαγές που αναφέρονται σε αυτά, ή / και (β) οποιασδήποτε αγωγής, αξίωσης, απαίτησης, διαδικασίας, έρευνας, διαιτησίας ή απόφασης σε βάρος του ΕΤΧΣ (με βάση το χρηματιστηριακό δίκαιο, το δίκαιο δημοσίων προτάσεων ή άλλες διατάξεις) λόγω της κατάρτισης από το ΕΤΧΣ και εκπλήρωσης από αυτό της παρούσας Σύμβασης, της  Σύμβασης Συγχρηματοδότησης, ή των συναλλαγών που προβλέπονται σε αυτή ή στο Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων καθώς και κάθε δελτίου πρόσκλησης ή άλλου εγγράφου που θα εκδοθεί ή καταρτιστεί σε σχέση με τα ανωτέρω.
(ι)            να ορίσει τον Κοινό Εκπρόσωπο Πληρωμών κατόπιν προηγούμενης έγγραφης έγκρισης του ΕΤΧΣ και, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του ΕΤΧΣ (το οποίο θα ενεργεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια) το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα αντικαταστήσει τον Κοινό Εκπρόσωπο Πληρωμών με μια κεντρική τράπεζα που είναι μέλος του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με υπόδειξη του ΕΤΧΣ, προκειμένου να αναλάβει το ρόλο και τα καθήκοντα του πρώτου υπό τους ίδιους ουσιώδεις όρους και προϋποθέσεις ως αυτοί προβλέπονται στη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης. 

(1)           Σε σχέση με την Χρηματοδοτική Ενίσχυση, θα εφαρμόζεται επιτόκιο επί του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης το οποίο θα ισούται με το Επιτόκιο κατά τη διάρκεια κάθε Περιόδου Εκτοκισμού.
(2)           Σε κάθε Ημέρα Πληρωμής Τόκου το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα καταβάλλει σε διαθέσιμα κεφάλαια στον Κοινό Διαχειριστή Πληρωμών στο λογαριασμό που θα κοινοποιείται εγγράφως στο ΕΤΧΣ και στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος (ή σε κάθε άλλο πρόσωπο ή λογαριασμό που τα Μέρη ενδέχεται να συμφωνήσουν κάθε φορά για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης) ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στον τόκο που θα οφείλεται κατά την Ημέρα Πληρωμής Τόκου και ο Κοινός Εντολοδόχος Πληρωμών θα καταβάλλει το εν λόγω ποσό στο λογαριασμό που θα του κοινοποιείται από το ΕΤΧΣ.
(3)           Ανεξάρτητα από όσα ορίζονται στον Όρο 8, εφόσον το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αποτύχει να καταβάλλει κάθε ληξιπρόθεσμο ποσό υπό την παρούσα Σύμβαση κατά την ημέρα λήξης του, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα οφείλει να καταβάλει επιπλέον τόκο υπερημερίας επί του ανωτέρω ποσού (ή επί κάθε μη πληρωθέντος ποσού που οφείλεται κάθε φορά) στο ΕΤΧΣ από την ημέρα λήξης μέχρι την ημέρα πλήρους καταβολής, το οποίο θα υπολογίζεται σε σχέση με διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού (κάθε μια από τις οποίες θα έχει διάρκεια, κατ’ επιλογή του ΕΤΧΣ, όπου η πρώτη τέτοια περίοδος θα ξεκινά την αντίστοιχη δήλη ημέρα και, εφόσον είναι εφικτό, θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας) με ετήσιο επιτόκιο επί του ανωτέρω ληξιπρόθεσμου ποσού ίσου με 200 μ.β. επί του υψηλότερου εκ των (α) του EURIBOR που θα ισχύει στην αντίστοιχη περίοδο επιλογής του ETXΣ και (β) το Επιτόκιο το οποίο θα οφειλόταν αν το ληξιπρόθεσμο ποσό θεωρούνταν, κατά την περίοδο της μη πληρωμής του, Χρηματοδοτική Ενίσχυση. Για όσο διάστημα διαρκεί η αδυναμία πληρωμής, το ανωτέρω επιτόκιο θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Όρου 5(3) κατά την τελευταία ημέρα της αντίστοιχης περιόδου εκτοκισμού και τυχόν μη καταβληθέντες τόκοι υπό τον παρόντα όρο που αφορούν προηγούμενες περιόδους εκτοκισμού θα προστίθενται στο τέλος της αντίστοιχης περιόδου εκτοκισμού. Ο τόκος υπερημερίας θα είναι άμεσα ληξιπρόθεσμος και πληρωτέος. 
(4)           Κατόπιν εύλογου αιτήματος του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, το ΕΤΧΣ θα παρέχει λεπτομερή περιγραφή όλων των εξόδων που θα βαρύνουν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, και συγκεκριμένα αμοιβές και άλλες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του μέρους που αντιστοιχεί στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος. 
(5)           Η Αρνητική Διακράτηση, η Απώλεια Τόκου, τα Δαπανες Έκδοσης και όλες οι υπόλοιπες προμήθειες, δαπάνες και έξοδα που προκύπτουν από το ΕΤΧΣ σε σχέση με τους Χρεωστικούς Τίτλους ΕΤΧΣ, τις Διαδικασίες Προχρηματοδότησης, τις Ενδιάμεσες Χρηματοδοτήσεις ή Οριστικές Χρηματοδοτήσεις θα καταβάλλονται ταχέως από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος εντός πέντε (5) Εργασίμων Ημερών αμέσως μετά την παραλαβή των τιμολογίων τα οποία το ΕΤΧΣ θα υποβάλλει περιοδικά (το αργότερο ανά τρίμηνο) και η εν λόγω πληρωμή θα γίνεται σε λογαριασμό που θα ορίζει ειδικά το ΕΤΧΣ.
(6)           Το ΕΤΧΣ θα δικαιούται, όπου αυτό είναι εφικτό, να αφαιρεί την Αρνητική Διακράτηση μαζί με όλες τις προμήθειες, αμοιβές, έξοδα και δαπάνες που σχετίζονται με τις Διαδικασίες Προχρηματοδότησης κάθε φορά που υπολογίζει το ποσό που θα διατεθεί σε σχέση με το Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης.
(7)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αναλαμβάνει να πληρώσει στο ΕΤΧΣ κάθε πρόσθετο τόκο και όλα τα έξοδα και τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών αμοιβών τα οποία θα προκύπτουν και θα πληρώνονται υπέρ του ΕΤΧΣ λόγω παραβίασης κάθε υποχρέωσης υπό την παρούσα Σύμβαση από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.
(8)           Σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέσο αντιστάθμισης σε σχέση ένα Μέσο Χρηματοδότησης το οποίο χρηματοδοτεί οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση λήξει νωρίτερα για οποιοδήποτε λόγο (ακόμη και σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας από το ΕΤΧΣ σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω μέσου αντιστάθμισης) το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα αποζημιώσει το ΕΤΧΣ για κάθε δαπάνη εξυπηρέτησης του σχετικού Μέσου Χρηματοδότησης λόγω μη αντιστάθμισης καθώς και για όλα τα έξοδα που προκύπτουν λόγω της πρόωρης λήξης (εφόσον οι εν λόγω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται ήδη στο Κόστος Χρηματοδότησης ΕΤΧΣ).
(9)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα βαρύνεται με όλα τα έξοδα, βάρη, και δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων νομικών, συμβουλευτικών, τραπεζικών ή χρηματιστηριακών δαπανών που προκύπτουν σε σχέση με την προετοιμασία, υπογραφή, εφαρμογή και λήξη της παρούσας Σύμβασης ή κάθε άλλου σχετικού κειμένου, τροποποίησης, συμπληρώματος ή παραίτησης που αφορά στην παρούσα Σύμβαση ή άλλου σχετικού κειμένου συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και δαπανών που καταβάλλονται στο ΕΤΧΣ σχετικά με την προετοιμασία και έκδοση των Χρηματοδοτικών Μέσων για τη χρηματοδότηση της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης υπό την παρούσα. Τα εν λόγω έξοδα και δαπάνες που θα βαρύνουν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος περιλαμβάνουν νομικά έξοδα (για τη λήψη νομικών γνωματεύσεων και τη σύνταξη κειμένων), έξοδα οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης, έξοδα εισαγωγής σε χρηματιστήριο, έξοδα μετακινήσεων (εφόσον υπάρχουν), προμήθειες που σχετίζονται με Χρηματοδοτικά Μέσα, αμοιβές παρόχων υπηρεσιών και οίκων εκκαθάρισης, φόρους, έξοδα καταχώρισης και δημοσίευσης
(10)         Εφόσον επέλθουν οι περιστάσεις που περιγράφονται στον ορισμό της Αποτρεπτικής Πληρωμής, η εν λόγω πληρωμή θα οφείλεται και θα καταβάλλεται από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος στο ΕΤΧΣ την τελευταία ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου κατά το οποίο θα επιβάλλεται η Αποτρεπτική Πληρωμή. Η Αποτρεπτική Πληρωμή θα επιστρέφεται πλήρως από το ΕΤΧΣ, μαζί με δεδουλευμένους τόκους που προκύπτουν από την επένδυση της Αποτρεπτικής Πληρωμής, αμέσως μόλις αναβιώνει η εκταμίευση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.

(1)          
(α)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα πρέπει να αποπληρώσει το ονομαστικό κεφάλαιο κάθε Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης σύμφωνα με τα ποσά και στις Ημέρες Πληρωμής Κεφαλαίου που ορίζονται στον Πίνακα Αποπληρωμής.
(β)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα μεταφέρει το ποσό του οφειλόμενου κεφαλαίου στον Κοινό Διαχειριστή Πληρωμών στο λογαριασμό που θα υποδειχθεί εγγράφως από το ΕΤΧΣ και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος (ή με πληρωμή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή λογαριασμό που μπορούν κατά καιρούς να συμφωνήσουν τα μέρη στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης) και ο Κοινός Εντολοδόχος Πληρωμών θα καταβάλλει το εν λόγω ποσό στο λογαριασμό που θα υποδειχθεί από το ΕΤΧΣ.
(γ)           Οποιοδήποτε ποσό που θα αποπληρωθεί ή θα μεταφερθεί στο λογαριασμό που αναφέρεται στους όρους 6(1)(β) και 7(3) δεν μπορεί να διατεθεί εκ νέου μέσω δανείου.
(δ)           Προς αποφυγή αμφιβολιών, τα μέρη αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι οι υποχρεώσεις πληρωμής του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους έναντι του ΕΤΧΣ σχετικά με κεφάλαιο και τόκους θα αποσβένονται μόνο στο μέτρο που το ΕΤΧΣ πραγματικά λαμβάνει τα σχετικά ποσά από τον Κοινό Διαχειριστή Πληρωμών και ότι η πληρωμή από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος στον Κοινό Διαχειριστή Πληρωμών από μόνη της δεν αρκεί για να απαλλάξει το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος από τις υποχρεώσεις πληρωμής κεφαλαίου και τόκων που οφείλονται στο ΕΤΧΣ.
(2)           Εφόσον χρηματοδότηση που έχει δοθεί σε Επωφελούμενο Κράτος Μέλος υπό τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα  αποπληρωθεί πρόωρα ολικά η μερικά σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση, αναλογικό μέρος του Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που παρέχεται υπό την παρούσα θα καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και καταβλητέο σε ποσό αναλογικό το οποίο θα καθορίζεται με βάση το μέρος που αντιπροσωπεύει το ποσό κεφαλαίου όσον αφορά στα Νέα Ελληνικά Ομόλογα που αποπληρώθηκε πρόωρα σε σχέση με το συνολικό οφειλόμενο ποσό κεφαλαίου σε σχέση με τα ανωτέρω Νέα Ελληνικά Ομόλογα πριν λάβει χώρα η πρόωρη αποπληρωμή. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα αποζημιώνει το ΕΤΧΣ για όλα τα έξοδα, δαπάνες, αμοιβές, έξοδα αντιστάθμισης και Απώλεια Τόκων που προκύπτουν ή είναι πληρωτέα από το ΕΤΧΣ λόγω της πρόωρης αποπληρωμής σε σχέση με οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση βάσει του παρόντος όρου. Για την αποφυγή αμφιβολιών, η απόκτηση Νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα υπόκειται στον παρόντα Όρο 6(2), εκτός αν (α) το συνολικό ποσό αυτής της απόκτησης δεν ξεπερνά ανά πάσα στιγμή το [1] δις ευρώ και οι αποκτήσεις από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος λαμβάνουν χώρα για σκοπούς βραχυπρόθεσμων επενδύσεων (για έξι μήνες ή λιγότερο) και όχι για τον σκοπό διακράτησης των Νέων Ελληνικών Ομολόγων μέχρι τη λήξη τους ή την αποπληρωμή τους ή (β) το ΕΤΧΣ έδωσε ρητή συναίνεση για αυτές τις συναλλαγές σύμφωνα με τον όρο 4(2)(ε).
(3)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μπορεί να ακυρώσει, με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση τουλάχιστον δέκα (10) Εργασίμων Ημερών, όλο ή οποιοδήποτε μέρος (με ελάχιστο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ) του μη εκταμιευθέντος ποσού της Ενίσχυσης, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει Αίτηση Χρηματοδότησης για αυτό το ποσό.
(4)           Το ΕΤΧΣ μπορεί να ακυρώσει όλο ή οποιοδήποτε μέρος του μη εκταμιευθέντος ποσού του Συνολικού Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που θα είναι διαθέσιμο βάσει της παρούσας Σύμβασης εάν (i) το Μνημόνιο Συνεννόησης τροποποιηθεί κατά τρόπο που μειώνει το ποσό της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που είναι διαθέσιμο στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, ή (ii) το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ενημερώσει για την πρόθεσή του να μην κάνει άλλες αναλήψεις βάσει της Διευκόλυνσης.
(5)           Το ΕΤΧΣ μπορεί επίσης να ακυρώσει όλο ή οποιοδήποτε μέρος του μη εκταμιευθέντος ποσού του Συνολικού Ποσού Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, εάν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ακυρώσει την έκδοση των Νέων Ελληνικών Ομολόγων, εν όλω ή εν μέρει. Σε αυτή την περίπτωση η ακύρωση αυτής της Διευκόλυνσης θα είναι ανάλογη με το ποσοστό, που το ακυρωθέν ποσό αντιπροσωπεύει στο σύνολο των αρχικών ποσών της παρούσα Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του σκοπούμενου όγκου για την έκδοση Νέων Ελληνικών Ομολόγων.
(6)           Εάν το ΕΤΧΣ βεβαιώσει εγγράφως στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ότι έχει συμβεί Γεγονός Διατάραξης Αγοράς και ότι δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα Μέσα Χρηματοδότησης που χρηματοδοτούν την Χρηματοδοτική Ενίσχυση που διατίθεται σύμφωνα με την παρούσα Διευκόλυνση στην λήξη τους τότε, το ΕΤΧΣ, βασιζόμενο σε μια εκτίμηση σε συνεννόηση με Μέλη της Τρόικα, της Επιτροπής και της ΕΚΤ της ταμειακής κατάστασης του Επωφελούμενο Κράτους Μέλους, θα αξιολογήσει την ικανότητα του Επωφελούμενο Κράτους Μέλους να αποπληρώσει το ποσό που πρόκειται να ανανεωθεί. Εφόσον το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι ότι το ΕΤΧΣ διαθέτει επαρκείς ταμειακούς πόρους, τότε, εκτός εάν το ΕΤΧΣ κοινοποιήσει το αντίθετο, αντίστοιχο ποσό της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό κατά την ημερομηνία της λήξης των εν λόγω Μέσων Χρηματοδότησης. Αυτή η αποπληρωμή θα αποτελεί προκαθορισμένη αποπληρωμή και όχι εκούσια ή αναγκαστική προπληρωμή.

(1)           Όλες οι καταβολές που πρέπει να γίνουν από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος γίνουν σε Ευρώ και χωρίς συμψηφισμό ή προβολή ανταπαίτησης, ελεύθερες και απαλλαγμένες από, και χωρίς κρατήσεις για, φόρους, προμήθειες και άλλες χρεώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης.
(2)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δηλώνει ότι όλες οι καταβολές και μεταφορές σύμφωνα υπό της παρούσας Σύμβασης, καθώς και η ίδια η Σύμβαση, δεν υπόκεινται σε φόρο ή άλλου είδους δασμό στη χώρα του Επωφελούμενο Κράτους Μέλους και δεν θα υπόκεινται καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης. Εάν παρόλα αυτά, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεωθούν με νόμο να προβούν σε τέτοιου είδους κρατήσεις, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα καταβάλλει τα απαιτούμενα υπερβάλλοντα ποσά προκειμένου μετά τις απαιτούμενες από το νόμο μειώσεις, το ΕΤΧΣ να λαμβάνει στο ακέραιο τα ποσά που προβλέπονται στην παρούσα Σύμβαση.
(3)           Όλες οι καταβολές τόκου ή κεφαλαίου από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα πρέπει να γίνουν μέσω μηνύματος SWIFT [●] σε TARGET2 τη σχετική ημέρα πληρωμής πριν από τις 11 π.μ. ώρα Φρανκφούρτης [στους TARGET2 συμμετέχοντες SWIFT-BIC: [●], υπέρ του λογαριασμού του Κοινού Εντολοδόχου Πληρωμών (ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή λογαριασμό συμφωνηθεί μεταξύ των Μερών για τους σκοπούς αυτής της Σύμβασης). Οι καταβολές αυτές θα απαλλάσσουν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος από τις υποχρεώσεις του έναντι του ΕΤΧΣ μόνο στην περίπτωση  και κατά το μέτρο που, το ΕΤΧΣ  λάβει μια αντίστοιχη καταβολή από τον Κοινό Εκπρόσωπο Πληρωμών σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης. Όλες οι άλλες ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τη παρούσα Σύμβαση καταβολές του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους προς το ΕΤΧΣ θα πρέπει να γίνονται στο λογαριασμό που έχει ορισθεί από το ΕΤΧΣ για το σκοπό αυτό.
(4)           [Το ΕΤΧΣ/η ΕΚΤ] θα ενημερώσει το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, την Τράπεζα της Ελλάδος και Κοινό Εκπρόσωπο Πληρωμών τουλάχιστον (30) ημερολογιακές ημέρες πριν από την κάθε Ημέρα Καταβολής Τόκων και Ημέρα Καταβολής Κεφαλαίου  για το ποσό κεφαλαίου και τόκων πληρωτέων εκείνη την ημέρα και τις λεπτομέρειες (Επιτόκιο, Περίοδος Εκτοκισμού) επί τη βάσει των οποίων έχει υπολογιστεί ο τόκος.
(5)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα στείλει στο ΕΤΧΣ, στην ΕΚΤ και στο Κοινό Εκπρόσωπο Πληρωμών αντίγραφο των εντολών καταβολής που στάλθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον (2) Εργάσιμες Ημέρες πριν από κάθε Ημερομηνία Καταβολής Τόκων και Ημερομηνία Καταβολής Κεφαλαίου. Όλες οι υπόλοιπες καταβολές που είναι πληρωτέες από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος στο ΕΤΧΣ σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων Εξόδων Έκδοσης, Απώλειας Τόκου, Αρνητική Διακράτηση ή άλλες αμοιβές, έξοδα και δαπάνες ή προμήθειες πληρωτέες στο ΕΤΧΣ, θα καταβάλλονται μέσω μηνύματος SWIFT στο Target 2 πριν από τις 11:00 π.μ. ώρα Φρανκφούρτης κατά τη σχετική μέρα πληρωμής στο λογαριασμό του ΕΤΧΣ που έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό.
(6)           Εάν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος καταβάλλει κάποιο ποσό σχετικά με την Χρηματοδοτική Ενίσχυση το οποίο υπολείπεται του συνολικού ποσού που είναι οφειλόμενο και πληρωτέο σύμφωνα με αυτή τη Σύμβαση, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος παραιτείται κάθε δικαιώματος να οικειοποιηθεί της διαφοράς μεταξύ του ποσού που κατέβαλλε σε σχέση με το ποσό που ήταν πληρωτέο.
Το ποσό που καταβάλλεται αναφορικά με μια τέτοια Χρηματοδοτική Ενίσχυση θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών της Χρηματοδοτική Ενίσχυσης κατά την ακόλουθη σειρά:
(α)           πρώτον για κάθε αμοιβή, έξοδα και αποζημιώσεις,
(β)           δεύτερον για τόκους υπερημερίας όπως καθορίζονται στον Όρο 5(3),
(γ)           τρίτον για τόκους, και
(δ)           τέταρτον για κεφάλαιο
δεδομένου ότι αυτά τα ποσά είναι πληρωτέα ή ληξιπρόθεσμα εκείνη την ημέρα.
(7)           Κάθε υπολογισμός και καθορισμός από το ΕΤΧΣ σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση:
(α)           θα πρέπει να γίνεται κατά έναν εμπορικά λογικό τρόπο, και
(β)           θα είναι, ελλείψει πρόδηλου σφάλματος, δεσμευτικός για το ΕΤΧΣ και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος.

(1)           Το ΕΤΧΣ μπορεί, με γραπτή ενημέρωση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, να ακυρώσει το Πρόγραμμα και/ή να κηρύξει το συνολικό ποσό κεφαλαίου κάθε Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, ληξιπρόθεσμο και απαιτητό εάν:
(α)           το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό κεφαλαίου ή τόκων σε σχέση με οποιαδήποτε Χρηματοδοτική Ενίσχυση ή οποιοδήποτε άλλο ποσό πληρωτέο σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση κατά την ημερομηνία πληρωμής, στο σύνολό του ή μέρος αυτού, κατά τον τρόπο και στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί με την παρούσα Σύμβαση, ή
(β)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μια δήλωση καταγγελίας σε περίπτωση που το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή η Τράπεζα της Ελλάδος αθετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους από την παρούσα Σύμβαση ή από τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης  (συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης που διατυπώνεται στον Όρο 1(5) της παρούσας Σύμβασης να εφαρμοστεί κάθε Χρηματοδοτική Ενίσχυση σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου Συνεννόησης παραλείποντας όμως τις υπόλοιπες υποχρεώσεις από το Μνημόνιο Συνεννόησης) εκτός των υποχρεώσεων που αναφέρονται στον όρο 8(1)(α) της παρούσας Σύμβασης, και αυτή η αθέτηση της υποχρέωσης εξακολουθεί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα από την γραπτή περί τούτου ειδοποίηση, η οποία θα πρέπει να έχει δοθεί από το ΕΤΧΣ στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος, ή
(γ)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μια δήλωση καταγγελίας σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους ή της Τράπεζας της Ελλάδος υπό της παρούσας Σύμβασης ή κάθε υποχρέωση από τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης κηρυχθούν από δικαστήριο που έχει σχετική δικαιοδοσία ως μη δεσμευτικές ή μη εκτελεστές απέναντι στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή κηρυχθούν από το δικαστήριο που έχει σχετική δικαιοδοσίας ως παράνομες, ή
(δ)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που (i) έχει αποδειχθεί ότι αναφορικά με τη παρούσα Σύμβαση, τη Σύμβαση Συγχρηματοδότησης ή το Μνημόνιο Συνεννόησης, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε πράξη απάτης ή διαφθοράς ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που είναι επιβλαβής για το ΕΤΧΣ ή (ii) οποιεσδήποτε δηλώσεις και εγγυήσεις εκ μέρους του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους υπό της παρούσας Σύμβασης (συμπεριλαμβανομένων και υποσχέσεων και εγγυήσεων που δόθηκαν σε σχέση με την παρασχεθείσα νομική γνωμοδότηση και/ή τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης που παρασχέθηκαν σύμφωνα με τον όρο 3(3)(α) της παρούσας Σύμβασης) είναι ανακριβείς, αναληθείς ή παραπλανητικές και οι οποίες κατά την άποψη του ΕΤΧΣ θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του υπό της παρούσας Σύμβασης ή της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης ή στα δικαιώματα του ΕΤΧΣ υπό της παρούσας Σύμβασης ή της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης, ή
(ε)            το ΕΤΧΣ στέλνει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που προηγούμενη συμφωνία για την παροχή δανείου ή οποιασδήποτε άλλης Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης μεταξύ του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΕΤΧΣ ή οποιουδήποτε οργανισμού ή οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως ποσού, έχει καταγγελθεί, ή υπάρχει αθέτηση της υποχρέωσης οποιουδήποτε είδους πληρωμής απέναντι στο ΕΤΧΣ ή οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος ή την Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτή η αθέτηση της υποχρέωσης πληρωμής οδηγεί σε καταγγελία, ή
(στ)         το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που η Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης αποτελεί αντικείμενο δηλώσεως καταγγελίας, ή
(ζ)            το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που υπάρχει αθέτηση υποχρέωσης πληρωμής σε σχέση με οποιαδήποτε σειρά Νέων Ελληνικών Ομολόγων ή οποιαδήποτε σειρά Νέων Ελληνικών Ομολόγων αποτελεί αντικείμενο δηλώσεως καταγγελίας, ή ειδοποίησης πρόωρης εξόφλησης, ή
(η)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που το Σχετικό Χρέος του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους, το οποίο κατά συνολικό κεφάλαιο ξεπερνά το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, είναι αντικείμενο καταγγελίας όπως αυτή ορίζεται στο μέσο που διέπει ή αποδεικνύει αυτό το χρέος πληρωμών, και ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας δήλωσης καταγγελίας επέλθει πρόωρη λήξη του εν λόγω χρέους πληρωμών ή ένα de facto moratorium όσον αφορά στις καταβολές, ή
(θ)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δεν κάνει έγκαιρες επαναγορές από το ΔΝΤ των εκκρεμών αγορών σύμφωνα με το εφαρμοστέο πρόγραμμα υποχρεώσεων επαναγοράς ή έχει ληξιπρόθεσμες χρεώσεις σε εκκρεμείς αγορές και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ έχει ειδοποιήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ότι αυτές οι επαναγορές ή η πληρωμή των χρεώσεων έχει καταστεί ληξιπρόθεσμες, ή
(ι)            το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση ή σύμβαση για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης μεταξύ του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους και οποιουδήποτε Ευρωπαϊκού οργανισμού ή οργάνου, του ΔΝΤ ή ενός άλλου Παρόχου Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης, ανεξαρτήτως ποσού, είναι αντικείμενο δήλωσης καταγγελίας, ή
(κ)           το ΕΤΧΣ στείλει στο Επωφελούμενο Κράτος Μέλος μία δήλωση καταγγελίας στις περιπτώσεις που το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δεν πληρώσει σημαντικό μέρος του Σχετικού Χρέους του όταν καταστεί πληρωτέο ή κηρύξει ή επιβάλλει παύση πληρωμών του Σχετικού Χρέους ή Σχετικού Χρέους που αναλαμβάνει ή που εγγυάται γι’ αυτό, με την προϋπόθεση ότι, για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, η Εθελοντική Συναλλαγή Διαχείρισης Χρέους δεν θα συνεπάγεται καταγγελία υπό την έννοια του παρόντος άρθρου.
(2)           Το ΕΤΧΣ έχει τη δυνατότητα, χωρίς όμως να υποχρεούται, να ασκήσει όλα τα δικαιώματά του από τον Όρο αυτό, καθώς επίσης έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μέρος αυτών χωρίς να παραβλάπτεται η μελλοντική άσκησή των εν λόγω δικαιωμάτων.
(3)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα καλύψει όλες τις δαπάνες, τα έξοδα, τις αμοιβές και την πραγματοποιηθείσα Απώλεια Τόκων που είναι πληρωτέα από το ΕΤΧΣ ως συνέπεια της πρόωρης αποπληρωμής της Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης σύμφωνα με αυτό τον Όρο. Επιπλέον, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα καταβάλει τόκο υπερημερίας, σύμφωνα με τον Όρο 5(3) ανωτέρω, το οποίο θα υπολογίζεται από την ημερομηνία κατά την οποία το υπολειπόμενο ποσό κεφαλαίου σε σχέση με αυτήν την Χρηματοδοτική Ενίσχυση χαρακτηρίστηκε άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μέχρι την ημερομηνία της πραγματικής πλήρους καταβολής

(1)           Με ισχύ από την πρώτη Αίτηση Χρηματοδότησης, το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος οφείλει να παράσχει στο ΕΤΧΣ:
(α)           όλα τα έγγραφα που αποστέλλονται από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος στους κατόχους Νέων Ελληνικών Ομολόγων ή στους πιστωτές γενικώς, την ίδια ακριβώς στιγμή που αποστέλλονται και πρέπει να παρέχει στο ΕΤΧΣ το συντομότερο δυνατό μετά την παραλαβή, όλα τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί γενικά στους πιστωτές άλλων προσώπων στα οποία προκύπτει χρέος το οποίο αποτελεί Γενικό Χρέος,
(β)           μια τακτική τρίμηνη έκθεση της προόδου που έχει γίνει στην εκπλήρωση των όρων του Μνημονίου Συνεννόησης,
(γ)           εγκαίρως, κάθε περαιτέρω πληροφορία που αφορά τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση, την οποία μπορεί εύλογα να ζητήσει το ΕΤΧΣ,
(δ)           κάθε πληροφορία αναφορικά με κάθε γεγονός το οποίο μπορεί δικαιολογημένα να προκαλέσει Γεγονός Καταγγελίας (και τα βήματα που έχουν γίνει, εφόσον υπάρχουν, προκειμένου να θεραπευτεί αυτό),
(ε)            κάθε πληροφορία αναφορικά με κάθε γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει μη πληρωμή ή κάποιο άλλο γεγονός καταγγελίας σύμφωνα με τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα ή κάθε πρόταση να τροποποιήσει, να μεταρρυθμίσει ή να παραιτηθεί από τους όρους των Νέων Ελληνικών Ομολόγων,
(στ)         πληροφορίες όλων των πληρωτέων καταβολών και των καταβολών που έγιναν στους κατόχους των Νέων Ελληνικών Ομολόγων,
(ζ)            τη δήλωση ότι το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δεν προτίθεται να δεχθεί περαιτέρω Χρηματοδοτική Ενίσχυση σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση, όσο το δυνατόν συντομότερα προκύψει, και
(η)           εάν το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος προτείνει, άμεσα ή έμμεσα διαμέσου της Τράπεζας της Ελλάδος, οποιασδήποτε θυγατρικής ή αντιπροσώπου ή εταιρίας ειδικού σκοπού, τη σύναψη ή οργάνωση οποιασδήποτε συναλλαγής ή ρυθμίσεων για την απόκτηση, αγορά ή ανταλλαγή Νέων Ελληνικών Ομολόγων σε τιμή ίση με ή μεγαλύτερη ή μικρότερη της ονομαστικής αξίας, οφείλει  να παράσχει στο ΕΤΧΣ πληροφορίες σχετικά με την προτεινόμενη συναλλαγή συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου ποσού, τις ληκτότητες, τον αντίκτυπο στον Πίνακα Αποπληρωμής, της ημερομηνίας αυτής της απόκτησης και το κατά πόσον τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα θα αποτελέσουν βραχυπρόθεσμες επενδύσεις όπως προβλέπεται στον Όρο 6(2)(α), θα ακυρωθούν, θα κρατηθούν μέχρι την αποπληρωμή τους ή θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
(2)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αναλαμβάνει να ενημερώσει εγκαίρως το ΕΤΧΣ στην περίπτωση που λάβει χώρα οποιοδήποτε γεγονός το οποίο θα καθιστούσε ανακριβή οποιαδήποτε δήλωση έχει γίνει στη νομική γνωμοδότηση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους όπως αναφέρεται στον όρο 3(3)(α) ανωτέρω.

(1)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος θα επιτρέπει στο ΕΤΧΣ να έχει το δικαίωμα να στείλει τους δικούς του (ή δικούς τους) πράκτορες ή δεόντως εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους για να διεξάγουν τεχνικούς ή οικονομικούς ελέγχους ή επιθεωρήσεις τις οποίες θεωρεί απαραίτητες σε σχέση με τη διαχείριση της Σύμβαση Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης και της οποιασδήποτε Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης θα παρασχεθεί κατωτέρω.
(2)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος άμεσα και/ή Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχουν σχετικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία μπορεί να ζητηθούν για το σκοπό των αξιολογήσεων, ελέγχων ή επιθεωρήσεων και θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξυπηρετήσει την εργασία των προσώπων στους οποίους θα ανατεθεί ή διεξαγωγή τους. Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνουν  να δώσουν στα πρόσωπα που αναφέρονται στον Όρο 10(1) πρόσβαση στις τοποθεσίες και εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται οι σχετικές πληροφορίες και έγγραφα.
(3)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξασφαλίσουν ότι πραγματοποιηθεί έρευνα και ικανοποιητική αντιμετώπιση των τυχόν ύποπτων και επιβεβαιωμένων υποθέσεων απάτης, δωροδοκίας ή κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας σε σχέση με τη διαχείριση της παρούσας συμφωνίας καθώς και κάθε οικονομική βοήθεια που παρέχεται παρακάτω. Όλες αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και μέτρα σχετικά με αυτές που λαμβάνονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να αναφερθούν στο ΕΤΧΣ και στην Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση.

(1)           Όλες οι γνωστοποιήσεις σχετικά με την παρούσα Σύμβαση θα πρέπει εγκύρως να δίδονται γραπτά και να αποστέλλονται στις διευθύνσεις που αναφέρονται στο Παράρτημα 6. Κάθε Μέρος θα επικαιροποιεί τις διευθύνσεις και θα ενημερώνει το άλλο Μέρος σχετικά με κάθε επικαιροποίηση που λαμβάνει χώρα κατά καιρούς.
(2)           Όλες οι γνωστοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται με συστημένο ταχυδρομείο. Σε περίπτωση κατεπείγοντος, θα μπορούν να αποστέλλονται μέσω τηλεομοιοτυπίας, μηνύματος SWIFT ή να παραδίδονται ιδιοχείρως στις ανωτέρω αναφερόμενες διευθύνσεις και να επιβεβαιώνονται αμελλητί με συστημένο ταχυδρομείο. Οι γνωστοποιήσεις θα θεωρούνται ότι λαμβάνονται εγκύρως κατά το χρόνο της πραγματικής λήψης της τηλεομοιοτυπίας, του μηνύματος SWIFT ή της επιστολής.
(3)           Όλα τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που θα πρέπει να παραδίδονται υπό την παρούσα θα πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα.
(4)           Κάθε Μέρος της παρούσας Σύμβασης θα κοινοποιεί στα άλλα Μέρη τη λίστα και τα δείγματα υπογραφών των προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένα αν ενεργούν για λογαριασμό του υπό την παρούσα Σύμβαση, εγκαίρως μετά την υπογραφή της παρούσας. Αντίστοιχα κάθε Μέρος θα επικαιροποιεί την εν λόγω λίστα και θα ενημερώνει το άλλο Μέρος σχετικά με κάθε τροποποίηση που λαμβάνει χώρα κατά καιρούς.

(1)           Σε περίπτωση που μια ή περισσότερες διατάξεις της παρούσας πρόκειται να ή τελικώς κηρυχθούν μερικώς ή πλήρως άκυρες, παράνομες ή μη δεσμευτικές από οποιαδήποτε άποψη, αυτό δεν θα επηρεάζει ή περιορίζει με κανένα τρόπο την εγκυρότητα, νομιμότητα και δεσμευτικότητα των υπόλοιπων διατάξεων που περιέχονται στην παρούσα Σύμβαση. Διατάξεις που είναι πλήρως ή μερικώς άκυρες, παράνομες ή μη δεσμευτικές θα ερμηνεύονται και θα εφαρμόζονται σύμφωνα με το πνεύμα και το σκοπό της παρούσας Σύμβασης.
(2)           Το Προοίμιο και τα Παραρτήματα της παρούσας Σύμβασης αποτελούν ήδη και στο εξής μέρος της παρούσας Σύμβασης.
(3)           Τα Μέρη που συμβάλλονται στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν και αποδέχονται την ύπαρξη και τους όρους του Μνημονίου Συνεννόησης ως αυτό τροποποιείται, συμπληρώνεται ή ενημερώνεται κατά καιρούς.
(4)           Κάθε πρόσωπο το οποίο δεν συμβάλλεται στην παρούσα Σύμβαση δεν έχει κανένα δικαίωμα υπό Νόμο Συμβάσεων 1999 (Δικαιώματα Τρίτων Μερών) προκειμένου να επιβάλλει ή να επωφεληθεί από την εφαρμογή οιουδήποτε όρου της παρούσας Σύμβασης.
(5)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος δεν θα δικαιούται να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει οποιοδήποτε δικαίωμα ή υποχρέωση του υπό την παρούσα Σύμβαση χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΕΤΧΣ.
(6)           Το ΕΤΧΣ θα δικαιούται (χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους) να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει με άλλο τρόπο ελεύθερα τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις του κατά του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους σε όλους ή ορισμένους από τους Εγγυητές στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο Όρο 6 παρ. 8 της Σύμβασης Πλαίσιο υπό τους όρους της/των Σύμβασης (-εων) Εγγύησης. Τα Μέρη συμφωνούν ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ΕΤΧΣ θα μπορούν να μεταβιβασθούν ελεύθερα στον ΕΜΣ και/ή σε κάθε άλλο φορέα που ανήκει άμεσα ή έμμεσα σε Κράτος Μέλος της Ευρωζώνης, εφόσον προσχωρεί στους όρους της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης. Επιπλέον, τα Μέρη συμφωνούν ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ΕΤΧΣ υπό την παρούσα  Σύμβαση μπορούν να μεταβιβασθούν ελεύθερα σε ανεξάρτητες, προστατευμένες από την πτώχευση, εταιρία ειδικού σκοπού, εφόσον προσχωρούν στους όρους της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης.
(7)           Η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης καταρτίζεται ή πρόκειται να καταρτισθεί αποκλειστικά σε σχέση με Νέα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και την παρούσα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης δεν θα εφαρμόζεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ΕΤΧΣ και του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους σε σχέση με κάθε άλλη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ή άλλη σύμβαση που μπορεί να καταρτισθεί μεταξύ των ανωτέρω. Ειδικότερα, η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης δεν θα δημιουργεί δικαιώματα υπέρ των Δανειστών Ομολόγων ή υποχρεώσεις του ΕΤΧΣ σε σχέση με άλλη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, σύμβαση πλαίσιο ή συμφωνία ή τυχόν χρήματα ή ποσά που λαμβάνονται από το ΕΤΧΣ σε σχέση με τα ανωτέρω.
(8)   Η Σύμβαση Συγχρηματοδότησης υπερισχύει κάθε αντίθετης πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στα Έγγραφα Χρέους (ως αυτά ορίζονται στην παρούσα). Αντίστοιχα, σε περίπτωση σύγκρουσης, ανακολουθίας ή αμφισημίας μεταξύ των όρων της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης και των όρων της παρούσας Σύμβασης ή κάθε άλλου Εγγράφου Χρέους τότε οι όροι της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης θα υπερισχύουν και επικρατούν έναντι κάθε αντίθετης διάταξης που περιλαμβάνεται στα ανωτέρω έγγραφα ή κάθε αντίθετης ερμηνείας η οποία μπορεί να μην συνάδει με τους όρους της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης.

(1)           Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.
(2)           Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.
(3)           Ο Όρος 13(2) εφαρμόζεται προς όφελος του ΕΤΧΣ. Κατά συνέπεια, τίποτε από όσα αναφέρονται στον όρο 13(2) δεν εμποδίζει το ΕΤΧΣ από το να εκκινήσει διαδικασίες αντιδικίας (οι "Διαδικασίες") στα δικαστήρια του Επωφελούμενου Κράτους Μέλους ή του εφαρμοστέου δικαίου της παρούσας Σύμβασης και το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος αποδέχεται αμετάκλητα την υπαγωγή στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δικαστηρίων. Στο μέτρο που το επιτρέπει ο νόμος, το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εκκινήσει παράλληλες Διαδικασίες σε περισσότερες από μια από τις ανωτέρω δικαιοδοσίες.
(4)           Το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.

(1)           Αμέσως μετά την υπογραφή της από όλα τα Μέρη η παρούσα Σύμβαση θα ισχύει από την ημέρα κατά την οποία το ΕΤΧΣ θα έχει λάβει (α) νόμιμα υπογεγραμμένο πιστοποιητικό συμμόρφωσης (Παράρτημα 5 της παρούσας Σύμβασης), (β) επίσημη γνωστοποίηση υπό τη μορφή Νομικής Γνωμοδότησης (Παράρτημα 4 της παρούσας Σύμβασης) από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος σύμφωνα με το οποίο όλες οι συνταγματικά και κατά νόμο προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την έναρξη ισχύος της παρούσας Σύμβασης και την έγκυρη και αμετάκλητη ανάληψη από το Επωφελούμενο Κράτος Μέλος όλων των υποχρεώσεων βάσει της παρούσας Σύμβασης έχουν εκπληρωθεί και (γ) οι αναβλητικές αιρέσεις της Εθελοντικής Συναλλαγής Διαχείρισης Υποχρεώσεων με την εξαίρεση της παράδοσης του Μέρους Τίτλων Ευρωζώνης υπό την παρούσα Σύμβαση έχουν εκπληρωθεί και τα Νέα Ελληνικά Ομόλογα έχουν εκδοθεί.

Η παρούσα Σύμβαση θα υπογραφεί από κάθε Μέρος σε τέσσερα πρωτότυπα στην Αγγλική γλώσσα, κάθε ένα από τα οποία θα συνιστά πρωτότυπο κείμενο.

Τα παραρτήματα της παρούσας Σύμβασης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής:
1.             Υπόδειγμα Αίτησης Χρηματοδότησης
2.             Υπόδειγμα Γνωστοποίησης Αποδοχής
3.             Υπόδειγμα Γνωστοποίησης Επιβεβαίωσης
4.             Πίνακας Αποπληρωμής
5.             Υπόδειγμα Νομικής Γνωμοδότησης
6.             Υπόδειγμα Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης
7.             Κατάλογος Επαφών