Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Προς εξίσωση φορολόγησης ατομικών εταιρειών και ΟΕ – ΕΕ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011


Την εξίσωση της φορολογίας μεταξύ των ατομικών επιχειρήσεων και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων εταιρειών εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη του σημειώνουν ότι η υψηλότερη φορολόγηση των πρώτων λειτουργεί ως κίνητρο για φοροδιαφυγή, ενώ τονίζουν και τον άδικο χαρακτήρα της διαφοράς στη φορολόγησή τους.

Με βάση την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία οι προσωπικές επιχειρήσεις φορολογούνται όπως ακριβώς και τα φυσικά πρόσωπα - ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή το σύνολο του καθαρού εισοδήματός τους τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα και φθάνει να επιβαρύνεται με φορολογικό συντελεστή έως και 45% (εφόσον ξεπερνά τα 100.000 ευρώ). 

Αντίθετα οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις με 20%. Αυτό ισχύει για το 50% των κερδών τους, διότι το υπόλοιπο 50% διανέμεται υποχρεωτικά ως επιχειρηματική αμοιβή στους εταίρους (φυσικά πρόσωπα) και φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 45%.  

«Μπορεί να έχουμε δίπλα δίπλα δυο καταστήματα με παρόμοιο αντικείμενο και το ένα να λειτουργεί με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης και το δεύτερο με τη μορφή της ΟΕ και να πραγματοποιούν τα ίδια έσοδα», λέει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. «Στην πρώτη περίπτωση προκύπτει πολύ ψηλότερη φορολόγηση και αυτό είναι άδικο. Αυτή η υψηλότερη φορολόγηση λειτουργεί και ως κίνητρο για φοροδιαφυγή».

Ένα παράδειγμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έστω ότι μια ατομική επιχείρηση πραγματοποίησε καθαρά έσοδα 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα και θα προκύψει φόρος εισοδήματος 32.000 ευρώ. Αν η ίδια επιχείρηση είναι ΟΕ η φορολογική της επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη διότι τα μισά κέρδη της θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% και θα προκύψει φόρος 10.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα διανεμηθούν υποχρεωτικά στους δυο εταίρους  και θα φορολογηθούν ως επιχειρηματική αμοιβή με βάση τη φορολογική κλίμακα (από 25.000 ευρώ ο καθένας).  Δηλαδή θα προκύψει φόρος 3.340 για τον καθένα. Η συνολική φορολόγηση της εταιρείας ανέρχεται στα 16.680 ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά σε σχέση με την ατομική επιχείρηση.
 


Πηγή:www.capital.gr