Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Πιστοποίηση Λογιστών και Ελεγκτών Λογιστών

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011


Ένα νέο πλαίσιο εισάγεται στις σχέσεις Λογιστών και Ελεγκτών Λογιστών με τους Πελάτες τους και τις Κρατικές Αρχές με απώτερο στόχο την συμβολή στην εξυγίανση του φορολογικού σύστηματος και την εισαγωγή νέων ηθών.

Ο έλεγχος των δηλώσεων από διαπιστευμένους Λογιστές που θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή τους σημαίνει και ανάληψη ευθύνης. Οι Φορολογικοί Έλεγχοι και οι αντίστοιχες Εκθέσεις Φορολογικής Συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, επίσης, θα γίνονται και θα υποβάλλονται υπό την προϋπόθεση της αλληλέγγυας ευθύνης των Ελεγκτών Λογιστών και των Ελεγκτικών Εταιρειών.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1159/ 22.7.2011 του Υπ. Οικονομικών από τους ίδιους φορείς θα εκδίδεται το ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό ενώ σε περίπτωση μη εξαγωγής «ασφαλούς συμπεράσματος» θα διενεργείται έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Στην Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1166/ 22.7.2001  η οποία έχει θέμα  της , τον "Καθορισμό, προϋποθέσεων και κριτηρίων πιστοποίησης των Λογιστών Φοροτεχνικών", αναφέρονται οι προϋποθέσεις πιστοποίησης Λογιστών – Φοροτεχνικών, τα ασυμβίβαστα κατά την άσκηση του επαγγέλματος του πιστοποιημένου λογιστή , αλλά και οι λεπτομέρειες για την επιτροπή πιστοποίησης.

Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις αναβαθμίζουν το ρόλο των Λογιστών και Ελεγκτών Λογιστών παράλληλα όμως αναδεικνύουν και το μέγεθος της ευθύνης που φέρουν καθώς, όπως ο Νόμος ορίζει, πέρα των δικοικητικών ή ποινικών κυρώσεων που συνεπάγεται η μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων τους, φέρουν και τις όποιες αστικές ευθύνες για λάθη εξ αμελείας ή παραλείψεις που μπορούν να ζημιώσουν το Κράτος ή τον Πελάτη.


ΠΟΛ. 1159/ 22.07.2011

ΠΟΛ. 1166/ 01.08.2011