Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Υποχρέωση υπογραφής φορολογικών δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Την υποχρέωση υποβολής κάθε είδους δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος έχουν :
Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών οι οποίοι:

α)  τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή

β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα:

αα) πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση,
ββ) πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα,

Από 1ης Ιανουαρίου 2006 δεν ισχύουν οι παραπάνω διατάξεις για το φόρο προστιθέμενης αξίας. Για την εφαρμογή των πιο πάνω ορίων λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη διαχειριστική περίοδο 2010 και μετά.

Ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων η υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από λογιστή φοροτεχνικό, υφίσταται και για :

α) τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος: ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

β) τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος: ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρίας, καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων και ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης.

γ)  όσους περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 (ΦΕΚ 253 Α΄) (αυτοέλεγχος).

ΠΟΛ.1008/19.1.2011