Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα : «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου οικονομικών.»  :

Θεσπίζεται τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής με ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις, μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες.

Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Επίσης εισάγεται ο θεσμός της φορολογικής διαιτησίας  και ιδρύεται το ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.).

Εισάγονται διατάξεις για τη καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Αναδιαρθρώνονται οι φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα. Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα η οποία υπερβαίνει τις 183 ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Δίνεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής ΦΠΑ.

Φορολογία νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων : Από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση στο νομικό πρόσωπο. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. : Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1-1-2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών.

Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%.
Καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας, που είναι ανώνυμη και προαιρετική.

Φορολογία Φ.Π.Α. στις οικοδομές : Καταβολή ΦΠΑ επί του συνολικού κόστους των αδιάθετων αποπερατωμένων οικοδομών μέσα σε μία τριετία από την αποπεράτωσή τους όχι πλέον και των ημιτελών όπως συνέβαινε με τις προϊσχύουσες διατάξεις.