Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Six Sigma

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009


Η μεθολογία Six Sigma είναι μία διαδικασία, μία συστηματική προσέγγιση με στόχο την αύξηση των κερδών των οργανισμών, τη βελτίωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών. Μια αυστηρά αναλυτική μεθοδολογία που κάνει χρήση των δεδομένων της επιχείρησης και των στατιστικών αναλύσεων και ακολουθεί αυστηρά δομημένες τεχνικές με στόχο να ελαχιστοποιήσει το λειτουργικό κόστος και τον αριθμό προβλημάτων (ελαττωματικά προϊόντα, λάθη) και τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Η μεθολογία Six Sigma προσεγγίζει τα πάντα ως διαδικασίες που χρειάζεται να μελετηθούν και να κατανοηθούν σε βάθος προκειμένου να επιτύχουμε τη βελτίωση τους.  Μία επιχείρηση θεωρείται ότι έχει επιτύχει το επίπεδο Six Sigma αν επιτύχει το ποσοστό τελειοποίησης 99.997% και μ' άλλα λόγια 3.4 ελαττωματικά/λάθη στο εκατομμύριο!

Εμπνευσμένη από τον κύκλο βελτιστοποίησης PDCA (Plan, Do, Check, Act - Σχεδιασμός, υλοποίηση, έλεγχος, δράση) η DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve, Control - Ορισμός, Μέτρηση, Ανάλυση, Βελτίωση, ΄Ελεγχος) μία από τις πιό γνωστές μεθόδους που εφαρμόζει η Six Sigma .


Ορισμός/Προσδιορισμός : Σε αυτό το βήμα, η υπεύθυνη για την εκτέλεση της μεθοδολογίας Six Sigma  ομάδα, καθορίζει και οργανώνει τους βασικούς και επιμέρους στόχους, δίνοντας έμφαση στην ικανοποίηση του πελάτη, τον προσδιορισμό των αιτιών λαθών και τη βελτίωση και δημιουργία υποδομών προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη των καθορισμένων στόχων.

Μέτρηση:  Σ' αυτή τη φάση γίνονται μετρήσεις με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συλλέγονται δεδομένα και δημιουργούνται βασικά πακέτα δεδομένων και δειγμάτων.

Ανάλυση : Γίνεται ανάλυση των δεδομένων και προσδιορισμός των σχέσεων αιτιών και αποτελέσματος.

Βελτίωση : Διορθωτικές ενέργειες για διόρθωση λαθών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα και τις αναλύσεις που προέκυψαν στις προηγούμενες φάσεις.

΄Ελεγχος : Για την εξασφάλιση της σωστής εφαρμογής των διορθωτικών ενεργειών και τη διαπίστωση της βελτίωσης τα δεδομένα ελέγχονται και συγκρίνονται με δεδομένα προηγούμενων περιόδων.

΄Οταν οι διαδικασίες δεν υπάρχουν και χρειάζεται να δημιουργηθούν από την αρχή ή όταν το επιθυμητό επίπεδο βελτίωσης δεν επιτυγχάνεται με τη μέθοδο DMAIC τότε εφαρμόζεται η μέθοδος DMADV (Difene, Measure, Analyse, Design, Verify - Ορισμός, Μέτρηση, Ανάλυση, Σχεδιασμός, Επιβεβαίωση) στην οποία οι διαδικασίες σχεδιάζονται, επιβεβαιώνονται και μοντελοποιούνται.

Μία από τις αρχές της μεθοδολογίας Six Sigma είναι η αντικειμενική αντιμετώπιση καταστάσεων χρησιμοποιώντας ποσοτικά μετρήσιμα δεδομένα. "΄Ο,τι δε μπορεί να μετρηθεί δεν μπορεί και να βελτιωθεί."

Η μεθολογία Six Sigma δίνει έμφαση στην ικανοποίηση του πελάτη και μετρά τη ποιότητα στηριζόμενη στην απόκλιση και όχι στους μέσους. Εντοπίζει τις περιοχές που μπορεί να επέλθει βελτίωση, εφαρμόζει τις βελτιώσεις, μετρά την επιτυχία της διαδικασίας και διατηρεί τον έλεγχό της σ' αυτή με στόχο τη διατήρηση της βελτίωσης.