Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Ο ρόλος των κινήτρων

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού, εξακολουθούν να παρατηρούνται αρκετές αποτυχίες στην εφαρμογή έργων λογισμικού . Mια συνεχής ροή αποτυχίες λογισμικού μπορεί να είναι ένας υπαινιγμός ότι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη λογισμικού.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί προσδιορίστηκαν οι παραγόντες κινδύνου και έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι για την αποφυγή τους, η ανάπτυξη λογισμικού όμως παραμένει ένα επικίνδυνο εγχείρημα αφού οι επιλογές γίνονται με ελλειπείς πληροφορίες.

Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη κάλυψη αυτού του ελλείματος, να συλλέξουμε πληροφορίες, να κατανοήσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμόζοντας τις μεθοδολογίες ανάπτυξης λογισμικού να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κίνδυνο αρκετά για να αποφευχθεί η αποτυχία και να επιτύχουμε τη βελτίωση του.

Ένας βασικός παράγοντας είναι η συμπεριφορά των φορέων λήψης αποφάσεων και φαίνεται ότι τα κίνητρα των ατόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του συστήματος μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για την επιτυχία του.

Παρουσιάζοντας μια καλύτερη μεθοδολογία ανάπτυξης λογισμικού σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσε πιθανώς να αλλάξει το αποτελέσμα αντίθετα μία αλλαγή στο σύστημα ανταμoιβών του προσωπικού θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για την επιτυχία της υλοποίησης του νέου συστήματος με σημαντική επίδραση στην επιτυχία του.

Τα μέλη της ομάδας ανάπτυξης του λογισμικού καλούνται να πάρουν μια σειρά αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών της τεχνολογίας, των μεθόδων ανάπτυξης λογισμικού, τη χρήση των προτύπων/σεναρίων και την ένταξη των απαιτήσεων και των αναγκών.

Για να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στα άτομα, να συνδεθούν το συμφέρον της επιχείρησης με το δικό τους συμφέρον και να πεισθούν ότι οι διαδικασίες θα βελτιωθούν και θα απλοποιηθούν μέσα από την ανάπτυξη και την εφαρμογή των καλύτερων μεθόδων.

Εάν τα άτομα δεν χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους προς το συμφέρον της οργάνωσης, η αποτυχία του λογισμικού μπορεί να αναμένεται ακόμη και με καλά ανεπτυγμένες μεθοδολογίες. Εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές λογισμικού, καλή ανάλυση των απαιτήσεων και μέσα από μια εξελικτική διαδικασία οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν και να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την ανθρώπινη φύση χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση. Οι πληροφορίες οργανωτικού επιπέδου, διαμόρφωσης των καθηκόντων εργασίας και τεχνολογίας είναι σημαντικό να αναλυθούν και να ισορροπηθούν ώστε να ληφθούν οι πιο ικανοποιητικές αποφάσεις. Πηγές πληροφόρησης μπορούν να είναι οι επικεφαλής του σχεδίου εφαρμογής, αναλυτές, προγραμματιστές, οι τελικοί χρήστες και γενικότερα όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη του λογισμικού.Η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων και της πληροφόρησης που αντλείται από κάθε ομάδα μπορεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της.
Παραδοσιακές προσεγγίσεις όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων έχουν επικεντρωθεί στους ελέγχους και στις διαδικασίες που οδηγούν τα άτομα μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις ή να τους καθοδηγήσει στη διαχείριση ριψοκίνδυνων επιλογών. Με τη μείωση του κινδύνου η πιθανότητα του σχεδίου βελτιώνεται. Ωστόσο ενδέχεται οι έλεγχοι να έχουν αρνητική επίδραση στα προσωπικά κίνητρα, μειώνοντας την κινητοποίηση και την ευθυγράμμιση των συμφερόντων των ατόμων με τους οργανωτικούς στόχους με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου στη λήψη αποφάσεων.
Η βελτίωση του συστήματος ανταμοιβής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε οι έλεγχοι που διενεργούνται να είναι αποτελεσματικοί καθώς η τάση για την ανάληψη κινδύνου επηρεάζεται από τις ωφέλειες που πιθανόν να προκύψουν από αυτήν. Χρειάζεται να παρουσιαστούν και να αναλυθούν τα καθήκοντα που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο όπως και το σχέδιο ανταμοιβών που θα εφαρμοστεί.