Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Φορολογικός Οδηγός 2012

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημά του υπερβαίνει τα 3000 €, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3000 €, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υποχρέου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση.

Tα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 5000 € (αντί των 6000 € που ίσχυε το 2010 - λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος) δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση. 

Εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση το φυσικό πρόσωπο που το εισόδημά του είναι μέχρι 5000 € και προκύπτει αποκλειστικά και μόνο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα ΙΧ, ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη κλπ.

Για τον υπολογισμό του ποσού των 5000 € λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη των 3000 € για τον άγαμο και 5000 € για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση το οποίο υπολογίζεται κατά το ήμισυ για τον κάθε σύζυγο.

Η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Επίσης, η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου θα καταστεί υποχρεωτική και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο που θα καθοριστεί με απόφαση του Υπ. Οικονομικών.

Για το οικονομικό έτος 2012 οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, λήγουν στις 15 Ιουνίου 2012.

Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2011 σε μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογκή σύμβαση, και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στο χρόνο είσπραξης (2011) καθώς και οι δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές προηγούμενων ετών που εισπράχθηκαν καθυστερημένα μέσα στο έτος 2011 λόγω επίσχεσης εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης τους κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, θα γραφτούν αφού εκπεσθεί ποσοστό 20% του καθαρού ποσού στους, στους αντίστοιχους κωδικούς συναθροιζόμενες με τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του έτους 2011. Αν η μείωση του 20% στα αναδρομικά έχει υπολογιστεί και εμφανίζεται στην οικεία βεβαίωση που δόθηκε από τον εργοδότη ή συνταξιοδοτικό φορέα, οι ενδείξεις θα συμπληρωθούν με τα ποσά που γράφονται στην υπόψη βεβαίωση.

Στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 έχει προστεθεί ο «Κωδικός 205» στον οποίο προαιρετικά συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου μόνο της κύριας κατοικίας, είτε είναι ιδιοκατοικούμενη είτε μισθωμένη είτε δωρεάν παραχωρούμενη. 

Επισημαίνεται ότι, οι νομιμοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων σύμφωνα με τον ν.3843/2010 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην συμπλήρωση του πίνακα για το προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και ειδικότερα του υποπίνακα 1α που αφορά τη κύρια και τις δευτερευούσες κατοικίες. 

Οι νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης, (υπόγεια και πατάρια) που πραγματοποιήθηκαν με τους ν.4014/21-09-2011 και ν.3843/2010, δεν θα ληφθούν υπόψη και δεν θα επηρεάσουν τη συμπλήρωση του υποπίνακα αυτού, για το έτος 2012. Αντίθετα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης τους θα συμπεριληφθούν στις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013 και στο εξής.