Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Διαδικασία επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο - Κριτήρια

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η επιλογή για έλεγχο ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, επιτηδευματιών και μη επιτηδευματιών, γίνεται με τη χρήση μεθόδων Ανάλυσης Κινδύνου (risk analysis) οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, οικονομικά, χωροταξικά και χρονικά δεδομένα. 

Με βάση τον πίνακα κριτηρίων - κανόνων επιλογής Υποθέσεων για έλεγχο και με τη χρήση μεθόδων Ανάλυσης Κινδύνου που πραγματοποιείται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) ELENXIS, γίνεται η στόχευση και η επιλογή φορολογούμενων Υψηλής Μοριοδότησης που θα ελεγχθούν από τις φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι Υποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται σε λίστες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος ELENXIS, ανά ελεγκτική υπηρεσία και κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας (επικινδυνότητα) για έλεγχο. 

Οι λίστες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν Υποθέσεις υπόχρεων που τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., να αφορούν φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες ή μη, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή μη, ομάδες επιχειρήσεων ορισμένου μεγέθους, δραστηριότητας, ακαθαρίστων εσόδων ή καθαρών κερδών κ.λπ. 

Οι υποψήφιες Υποθέσεις για έλεγχο και μέσω του συστήματος ELENXIS δρομολογούνται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατά ελεγκτική αρμοδιότητα και θα επεξεργάζονται από τους Προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούν αιτιολογημένα να κάνουν προτάσεις μέσω του συστήματος ELENXIS, για τη δημιουργία επιπλέον υποθέσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου που δε συμπεριλαμβάνονται στις επιλεγείσες Υποθέσεις ή για την αφαίρεση κάποιων. Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα αξιολογούνται από το Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ο οποίος, μέσω του συστήματος ELENXIS, θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις υποβληθείσες προτάσεις. 

Μετά την έγκριση ή απόρριψη από την λίστα των υποχρεωτικά ελεγκτέων υποθέσεων «Υποψήφιες Υποθέσεις», ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση εντολών ελέγχου μέσω του συστήματος ELENXIS. Με την έκδοση της εντολής ενημερώνεται αυτόματα η Βάση του συστήματος με όλα τα στοιχεία της. 

Από τις 18/11/2011 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων, των Δ.Ε.Κ και των Π.Ε.Κ, ακολουθούν την προαναφερόμενη διαδικασία για την έκδοση των εντολών ελέγχου, οι οποίες θα εκδίδονται με τη σειρά μοριοδότησης (επικινδυνότητα) που οι υποθέσεις εμφανίζονται στη λίστα «Υποψήφιες Υποθέσεις». Σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος ελέγχου για κάποιες από τις Υποθέσεις αυτές, οι αρμόδιοι προϊστάμενοι θα προχωρούν στην έκδοση εντολών ελέγχου με συγκεκριμένη αιτιολογία για Υποθέσεις που ακολουθούν στη λίστα κατά σειρά προτεραιότητας. Για την ενέργεια αυτή ενημερώνεται άμεσα, μέσω του συστήματος, η Γενική Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα στους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών, αιτιολογημένης δημιουργίας υποθέσεων μέσω του συστήματος ELENXIS, των λοιπών ειδών ελέγχου, πλην τακτικού. 

Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων ελέγχου θα γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέσω του ΟΠΣ ELENXIS.


Πολ. 1020/13.1.2012
Πολ. 1178/23.8.2011
Πολ. 1233/17.11.2011