Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Ρυθμίσεις με την Εφορία

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011


Στις  30 Νοεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για κάθε είδος φορολογία.

Η ρύθμιση για την περαίωση είναι ουσιαστικά διευρυμένη αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης. Αφορά το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων της δεκαετίας 2000-2009 και απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 40 εκατ. ευρώ (το όριο στην προηγούμενη μορφή της ρύθμισης ήταν 20 εκατ. ευρώ). Επίσης στη νέα μορφή της ρύθμισης υπάγονται και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Η διαδικασία για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση γίνεται με τον εξής τρόπο: Εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία και ο φορολογούμενος καλείται τηλεφωνικά να προσέλθει στο ελεγκτικό κέντρο. ΄Οταν προσέλθει στην υπηρεσία του επιδίδεται το εκκαθαριστικό περαίωσης με το ποσό που πρέπει να πληρώσει προκειμένου να αποφύγει το φορολογικό έλεγχο. Με την επίδοση του δίνεται διορία πέντε ημερών για να το αποδεχθεί. Εάν το αποδεχτεί θα θεωρείται ότι ο φορολογικός έλεγχος ολοκληρώθηκε. Εάν δεν το αποδεχτεί, τότε ξεκινά αμέσως ο φορολογικός έλεγχος. Επίσης, εφόσον, ο φορολογούμενος δεν λάβει κλήση για φορολογικό έλεγχο έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ο ίδιος το σημείωμα περαίωσης και να πληρώσει το σχετικό φόρο.

Στις 30 Νοεμβρίου λήγει και η προθεσμία για να υποβάλουν οι φορολογούμενοι εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις για κάθε είδους φορολογία, όπως είναι δηλώσεις ΦΠΑ, κληρονομιών, παρακρατούμενων φόρων, εισοδήματος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων ακινήτων Ε9. Η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των σχετικών προστίμων.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Ενημέρωσης