Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Φοροκάρτα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011


Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να προμηθευτούν τη κάρτα αποδείξεων δωρεάν από τις τράπεζες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη ζητήσουν από τις τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Ηπείρου, Συνεταιριστική Καρδίτσας, Συνεταιριστική Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική, Συνεταιριστική Σερρών και Συνεταιριστική Χανίων.

Η Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε και επιτρέπεται, να καταγράψει τον ΑΦΜ ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα. Κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας με τον κάτοχο.

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής εξόδων, ώστε ο φορολογούμενος να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις για την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/ επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την κάρτα από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

Κάθε κάρτα διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό. Οσοι αποφασίσουν να προμηθευτούν τη σχετική κάρτα υποχρεούνται να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω Διαδικτύου και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Συγκεκριμένα ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053 τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του (ΑΦΜ) και τον 10ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του.

Κάθε ΑΦΜ μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια κάρτα, με στόχο τα μέλη της ίδιας οικογένειας να διαθέτουν ο καθένας τη δική του. Η ενεργοποίηση της κάθε νέας κάρτας γίνεται και με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω (σύνδεση μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής της ΓΓΠΣ ή μέσω SMS, σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται πάνω στην κάρτα )

Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες όπως: ανάλυση των εξόδων που έχει κάνει έως σήμερα (ανά αγορά), φόρος που εκπίπτει λόγω των εξόδων που έχει συλλέξει, υπόλοιπο που απομένει ως την ολοκλήρωση της συλλογής των εξόδων που του αναλογεί.