Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Ριζική αλλαγή φορολογικού συστήματος

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011


Σε ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί επιτελείς ανοίγουν βηματισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η σύνταξη του προσχεδίου του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.



Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να πραγματοποιήσει νέες ανατροπές στη φορολογία και γι' αυτό το νέο καθεστώς θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεγαλύτερες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων,  ενώ εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα είδη εστίασης, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.



Οι αλλαγές



Την ίδια ώρα προκρίνεται και η καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες», ενώ θα υλοποιεί το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των περισσοτέρων ΔΟΥ, αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.



Επιπρόσθετα σχεδιάζεται ένα ιδιότυπο “Big Brother” της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ, με σκοπό να πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορία όσοι φοροδιαφεύγουν.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω ανατροπές θα λάβουν χώρα υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015 θα παραμείνουν αμετάβλητοι. Στο πλαίσιο αυτό οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος και θα αφορούν σε μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημιουργία ηλεκτρονικής εφορίας στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξονυχιστικό έλεγχο των καταθέσεων και πιστωτικών καρτών του εξωτερικού, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.



Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προτάσεις των φορέων που μετέχουν στο διάλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr , ούτως ώστε αμέσως μετά να καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.



Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νόμο του κράτους.



Εφαρμογή των αποφάσεων



Στο «στόχαστρο» του ΥΠΟΙΚ τίθενται φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση, η οποία δεν «ευθυγραμμίζεται με τα εισοδήματα, τα οποία δηλώνουν στην εφορία. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν ασφυκτικά για αύξηση των δημόσιων εσόδων και κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή να ενεργοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο 2011-2015 για τη Φορολογική Διοίκηση που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν, αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού, λουκέτα σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, «μαύρες» λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών και προσωποκράτηση.



Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και για να διασφαλίσει περαιτέρω τα συμφέροντα του Δημοσίου, μελετά όπως όλες οι εισπράξεις και πληρωμές των ΔΟΥ ανατεθούν στο εξής στο τραπεζικό σύστημα.



Παράλληλα, με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά και η συγκρότηση ειδικού σώματος ελεγκτών  για τη βεβαίωση και αναγκαστική είσπραξη των χρεών, με αξιοποίηση και εξωτερικών συμβούλων που θα εντοπίζουν την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών εν όψει και της επικείμενης κατάργησης ή συγχώνευσης των περισσότερων ΔΟΥ. Αξίζει να επισημανθεί πως το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού, περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας, για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι, αφού στα σχέδιά του είναι η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.


Πηγή: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης