Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Ευρύτατη σειρά φορολογικών μέτρων - 'Ψαλίδι' στις φοροαπαλλαγές

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011


Ευρύτατη σειρά φορολογικών μέτρων ξεκινά τις προσεχείς εβδομάδες στα πλαίσια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου.
Ταυτόχρονα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επανεξετάζουν όλες τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για αύξηση των δημοσίων εσόδων που παρουσιάζουν σχετική υστέρηση.

Πιο αναλυτικά:

Ειδικότερα τα "ειδοποιητήρια"  της εφορίας θα αφορούν «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδευματία, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, φόροι στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αν και φαίνεται ότι το μέτρο αυτό πιθανόν να επανεξετασθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

«Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ο12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί με 1% επί του συνολικού εισοδήματος και θα κυμανθεί από 121 έως και 200 ευρώ. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2% επί του συνολικού εισοδήματός τους, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά από 408 έως και 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά με συντελεστή 3% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Τέλος, όσοι απέκτησαν το 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν την εισφορά με συντελεστή 4% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα κληθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 4.000 ευρώ.

Έκτακτες εισφορές

 Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.

Τέλος επιτηδεύματος

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Φόροι στα ακίνητα

 Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Αύξηση στα τσιγάρα

 Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος του μήνα τα φθηνά τσιγάρα. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα, από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

ΦΠΑ

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία,κ.λ.π. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα εν λόγω αγαθά σημαίνει αύξηση της λιανικής τιμής τουλάχιστον κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η 1η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία που βρίσκεται εντός της τουριστικής περιόδου, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλά εστιατόρια, ψησταριές και καφέ, που θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές μηχανές και τιμοκαταλόγους .

Πιο συγκεκριμένα στον κανονικό συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:
- οι χυμοί φρούτων και λαχανικών 
- έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα 
- αεριούχο νερό 
- αναψυκτικά  
- όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων,  καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων κλπ
- Υπηρεσίες εστίασης ξενοδοχείων 

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που προσφέρουν φαγητό, σε περιπτώσεις διαμονής με πρωϊνό το 8% της τιμής θα τιμολογείται με 23% . Αντίστοιχα στη διαμονή με ημιδιατροφή το 20% της τιμής θα κοστολογείται με ΦΠΑ 23%.
 
Τέλη κυκλοφορίας

Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

Φυσικό αέριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5 - 6 λεπτά το λίτρο.

«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές 

«Πρόσω ολοταχώς» για ραγδαία κατάργηση των φοροαπαλλαγών βάζει η κυβέρνηση, ειδικά στην περίπτωση που συνεχίσει η υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τη δραστική περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Το εν λόγω μπαράζ περικοπών θα αφορά όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα, ακίνητα και έμμεσους φόρους, οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 980.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες και ανισορροπίες του συστήματος και να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για τον προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, επανεξετάζονται από μηδενική πλέον βάση οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα αφορολόγητα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, καθώς και στο ΦΠΑ.

Κλίμακα

Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το «ψαλίδισμα» θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω, με το πήχυ να τοποθετείται στα 20.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Πάντως, δεν είναι απίθανο, όπως σημειώνουν ορισμένες πηγές να μην αναγνωρίζεται καμία έκπτωση δαπάνης από το φόρο για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, εάν υπάρξει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και διογκωθεί η «μαύρη τρύπα». Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το βάθος και το εύρος των περικοπών θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και θα συνδυασθούν και με τη σχεδιαζόμενη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Κόστος

Στο στόχαστρο μπαίνουν 980 απαλλαγές που κοστίζουν στο Δημόσιο 7,8 δισ. ευρώ (προϋπολογισμος 2011)

250 εκπτώσεις και απαλλαγές κόστους: Αφορούν εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτη­δευματίες κ.ά.).

3,4 δισ. ευρώ: Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κ.ά.

2,4 δισ. ευρώ: Δεκάδες απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

1 δισ. ευρώ: Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

560 εκατ. ευρώ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι ειδικές εξαιρέσεις από το φόρο.

120 εκατ. ευρώ: Οι απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.

380 εκατ. ευρώ: Οι εκπτώσεις δαπανών, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και άλλου είδους απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

Εισοδήματα

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον 5 δισ. από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα και τα ακίνητα για την περίοδο 2011-2014 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Συνολικά αν συνυπολογισθούν και οι αναπροσαρμογές στους έμμεσους φόρους και το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ο στόχος για τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου από φόρους είναι 9,536 δισ. ευρώ. Το…βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους, που ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο 7,4% του ΑΕΠ έναντι 11,5%.

www.minpress.gr