Hello quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Φοροκάρτα

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σε µια υπεραπλουστευµένη µορφή φοροκάρτας προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει σκοπέλους που συνδέονται µε την προστασία προσωπικών δεδοµένων. Ετσι, εγκαταλείπονται τα σχέδια για αναγραφή του ονοµατεπώνυµου και του αριθµού φορολογικού µητρώου, και στις φοροκάρτες που θα κάνουν πρεµιέρα στις αρχές του νέου έτους θα υπάρχει µόνο ένας αριθµός.

Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα προµηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα µέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση µε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Στη µία όψη της κάρτας περιλαµβάνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας και ο µοναδικός αριθµός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη θα υπάρχει µια µαγνητική ταινία.

Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, θα μπορεί από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί να ταυτίσει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα µπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα µε τον αριθµό των µελών τους. ΄Οσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet, θα µπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την ενημερώσουν χρησιμοποιώντας τα µηχανήµατα ΡΟS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με την ενημέρωση αυτή, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες, που με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα ενημερώνει με τις αποδείξεις τον λογαριασµό αφορολογήτου κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Οι  πολίτες, από την πλευρά τους, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργήσει η ΓΓΠΣ, θα µπορούν να µπαίνουν στο σύστηµα και να βλέπουν µε χρήση των προσωπικών τους κωδικών πόσες αποδείξεις έχουν µαζέψει.

Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική και δεδοµένου ότι στην αρχή τουλάχιστον όλα τα καταστήµατα και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν θα µπορούν να υποστηρίξουν το νέο σύστηµα εξαιτίας των απαραίτητων µηχανηµάτων ΡΟS  οι χάρτινες αποδείξεις θα µπορούν να χρησιµοποιούνται κανονικά, συµπληρωµατικά.



Πηγή : Newsit